Mini gastrik bypass mı? roux-en-y gastrik bypass mı?

Mini gastrik bypass mı? roux-en-y gastrik bypass mı?

Mini gastrik bypass ameliyatı ya da tek anastomozlu gastrik bypass ameliyatı, standart Roux-en-Y gastrik bypass’a göre daha düşük operasyon riski taşıyan, daha kısa süren ve nispeten daha basit bir işlem olmasına karşın kilo verme başarısı benzer bir işlemdir. Bu avantajlarına rağmen mini gastrik bypass ameliyatı neden obezite ameliyatlarının en yoğun uygulandığı Amerika’da tercih edilmemektedir? Yine mini gastrik bypass cerrahisi neden ASMBS (Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği) tarafından obezite ameliyatları arasında sunulmamaktadır?

Bu soruların yanıtlarına geçmeden her iki ameliyatın teknik özelliklerinden bahsetmek uygun olacaktır. Mini gastrik bypass ameliyatında 100 mL boyutlarında yeni bir mide poşu oluşturulur. Yeni mide ile 200 cm devre dışı bırakılmış ince bağırsağın ağızlaştırılması ile işlem tamamlanmaktadır. Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatında ise 30 mL hacme sahip yeni mide poşu oluşturulmaktadır. Ardından emilim dışı bırakılan 150 cm’lik ince bağırsak ile mide poşu arasında ağızlaştırma yapılır. Beslenme bacağı ile 70 cm’lik biliyo-pankreatik bacağın birleşimi sonrası işlem tamamlanır.

Adından da anlaşılacağı üzere mini gastrik bypass, Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatının basitleştirilmiş halidir. Mini gastrik bypass ameliyatı daha kolay, daha kısa, benzer başarılı kilo verme sonuçları ile bariz bir Roux-en-Y gastrik bypass alternatifi gibi görünse de durum maalesef öyle değildir. Çünkü;

Mini gastrik bypass ameliyatından sonra multivitamin ve mineral eksikliği Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatından daha fazla görülür.

Roux-en-Y gastrik bypass’da safra ayrı bacakla mini gastrik bypass’da aynı bacakla getirilir. Buda mini gastrik bypass’da yeni oluşturulan mide poşuna yoğun bir safra reflüsüne neden olur.

Kronik safra reflüsü uzun dönemde mide kanseri gelişme sıklığında artışa neden olmaktadır.

Literatür verilerine baktığımızda;

Mini gastrik bypass yapan merkez sayısı kısıtlı (Medikal veritabanı PubMed’de mini gastrik bypass anahtar kelimesi ile 128 makale, Roux-en-Y gastrik bypass anahtar kelimesiyle 10.094 makale bulunmakta)

Çalışmaların büyük bir kısmı benzer merkezlerden,

Uzun dönem sonuçları hakkında yeterli verilere sahip değiliz.

Yukarıdaki nedenlerlen dolayı deneyimli cerrahlar mini gastrik bypass cerrahisini daha az önermektedir. Hastaların uzun dönem sonuçları, mini gastrik bypass cerrahisinin geçerli bir bariatrik cerrahi olup olmadığını gösterecektir. O zamana kadar ileri laparoskopik ve/veya robotik bariatrik tecrübeye sahip cerrahların büyük bir kısmı, obezitenin cerrahi tedavisinde altın standart olarak tanımlanan standart Roux-en-Y ameliyatlarını yapmaya devam edecektir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli

Prof. Dr. Abdulkadir BEDİRLİ, lise öğrenimini 1981 yılında Kabataş Erkek Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Genel Cerrahi uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik çalışmalarına Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda başlamış olan Prof. Dr. Abdulkadir BEDİRLİ, aynı anabilim dalında 2005 yılında Doçent, 2010 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 2008-2011 yılları arasında Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde Başhekim Yardımcısı ve ameliyathaneler koordinatörü olarak idari görev de yapmıştır. Ayrıca 2010 yılında üniversitenin Laparoskopik Cerrahi Merkezi'nin kurulmasında koordinatör olarak görev almış ve 2011 yılında merkezin ...

Etiketler
Roux-en-y gastrik bypass
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube