Kimler mini-gastrik bypass ameliyatı olabilir ?

Kimler mini-gastrik bypass ameliyatı olabilir ?

Mini Gastrik Bypass Ameliyatının Basamakları

1-Kimler Mini Gastrik Bypass ameliyatı olabilir? Bu ameliyatı duymuş ya da isteyen tüm hastalar laparoskopik gastrik bypass için uygun olmayabilir. İdeal hastalar aşağıdaki şartları karşılayanlardır. -İletişim Kurulabilme: Eklentileri kabul eden bir mail adresiniz olmalıdır. İş yerinize ait mail adresinizi kullanmamanız çok önemlidir. Mailinize zaman zaman ek dosyalar da içeren bilgilendirme ve takip mailleri gönderebiliriz. Bu, diğer yoğun iş mailleriniz arasında karışmayacak ve güvenlik nedeniyle spam mail kabul etmeyecek bir mail adresi olmalıdır.

Günümüzde internet en sık ve rahat kullandığımız iletişim yoludur. Bu nedenle, ilk önce kişisel bir mail adresine ihtiyacınız vardır. -Ameliyat Öncesi Tarama Formu: Size verilecek veya maille gönderilecek olan “Ameliyat Uygunluk Formu” nu tam ve doğru olarak doldurmalısınız. - 16-55 arası yaşlar idealdir. Fakat değerlendirme tamamen hastaya özel yapılmaktadır ve bazen çok daha ileri yaşlardaki hastalar da uygun aday olabilir. İleri yaştaki hastalarda ameliyatın yararlarının olası risklerinin çok üzerinde olduğunun saptanması ve hastanın çok iyi motive olduğunu, konu hakkında tüm bilgileri aldığını ve ailesinden de destek gördüğünü belirlememiz gerekmektedir. -40 kg/m2 üzerindeki BMI değerleri veya 35-40 kg/m2 arasında ve yandaş hastalıkları olan hastalar ameliyat için adaydır. Basitçe 40-45 kilo fazlanız varsa ameliyat sınırına girmektesiniz. Nadiren daha alt ya da daha üst vücut ağırlıklarında da ameliyat uygun seçenek olabilmektedir. -160 kiloyu aşan hastalarda doğrudan ameliyat düşünülmemeli, bir takım metodlarla anestezi riskleri aşağı çekilmelidir. -Hastalar ev ya da ev dışında aktif çalışır durumda olmalıdır.

Yatağa bağımlı ya da ağır ortopedik özürlü hastalar genellikle cerrahi için çok uygun adaylar değildir. -Daha önceden geçirilmiş obezite cerrahisi öyküsü olmamalıdır. Bunun tek istisnası ayarlanabilir mide bandı ameliyatı geçirmiş hastalardır. Bu hastaları mide bandını çıkarıp mini gastrik bypassa geçmek üzere kabul ediyoruz.

Daha önceden vertikal banded gastroplasti, mide zımbalama, Roux-en-Y gibi bariatrik ameliyatlar geçirmiş hastaları mini gastrik bypass programına kabul edemiyoruz. -Geçirilmiş büyük batın ameliyatları olmamalıdır. Appendektomi, safra kesesi alınması veya histerektomi gibi bazı ameliyatlar bunun dışındadır. -Alkol ya da madde bağımlılığı öyküsü olmamalıdır. Hasta ameliyat öncesi alkol, narkotik veya yatıştırıcı ilaçlar kullanmadığını beyan ve imza etmelidir. Bu tür hastalar ciddi şekilde tehlikeli olup, ameliyat için kötü adaylardır. -Hastalar güçlü, destekleyici ve stabil bir aile yapısı olduğunu göstermeli ve aile desteğini belgelemelidir. -Hastalar aile hekimi, dahiliye uzmanı gibi, laparoskopik mini gastrik bypass geçiren hastalara destek verme konusunda bilgili ve istekli bir hekim tarafından takip edilmelidir. -Detaylı ve tam bir preoperatif değerlendirmeden geçilmelidir. -Major psikyatrik hastalık öyküsü olmamalıdır. -Eğer hastanın depresyonu varsa postoperatif dönemde tanı ve tedavisi ile ilgili olarak mutlaka hastanın psikyatristi ile iletişim halinde olunmalıdır. -Herhangi bir nedenle geçmişte prednizon tedavisi, Sistemik Lupus Eritematozis, Romatoid Artrit ve diğer kollajen vasküler hastalıklar olmamalıdır. -Postoperatif egzersiz programlarına katılma konusunda hastanın belgelendirilmiş onamı olmalıdır. Çalışmalarla gösterilmiştir ki, ameliyat sonrası değerlendirme ve yıllık uzun süreli takiplerin düzenli olması, ülser, vitamin-mineral ve diğer besinsel eksikliklerin oluşma riskini azaltmaktadır. Son olarak da, hastalar ameliyatın kendisi ve gelişebilecek problem veya komplikasyonların postoperatif dönemde takibi için gerekebilecek ekonomik tablolara karşı hazırlıklı finansal planlara sahip olmalıdır.

Devam Edecektir..

Kaynak gösterilmeden ve www.medicorium.com link eklenmeden alıntı yapılamaz.©

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Vücut kitle indeksi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube