Doktorsitesi.com

OBEZİTE VE HİPERTANSİYON

Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
20 Kasım 2015473 görüntülenme
Randevu Al
OBEZİTE VE HİPERTANSİYON

Obezite,başlangıcta gelişmiş ülkelerin sorunu olarak kabul edilirken gelişmekte olan ülkelerde de gelir düzeylerinin artması, batı yaşam tarzının benimsenmesi, enerji alımı artarken enerji harcanmasının azalması ve nihayet kırsaldan kente göç olgusu ile birlikte kaçınılmaz olmuştur. Sonucta obezite prevalansı, dünyada doğu-batı veya zengin-yoksul toplum ayırımı gözetmeksizin giderek artmaktadır. Günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeni obezitedir.

Artmış vücut ağırlığı sıklıkla artmış kan basıncı ile birlikte seyretmektedir. Tüm dünyada özellikle de endüstri toplumlarında obezite ve hipertansiyon hızla artan bir sorun haline gelmiştir. Hipertansif  hastaların en az 1/3 - 2/3’ü obezdir. Obezlerde ise hipertansiyon gözlenme olasılığı 3 kez fazladır. Yapılan bir çalışmanın verileri de hipertansif erkeklerin %70, kadınların %60’ından fazlasının obez olduğunu bildirmektedir. Aynı çalışma sonuçlarına göre ideal kilonun %20 üstünde olan kişilerde hipertansiyon gözlenme olasılığı 8 kat artmaktadır. Beden kütle indeksi (BKİ) arttıkça hipertansiyon gözlenme olasılığı artar. Kan basıncı, deri kıvrım kalınlığı ölçümü ile koreledir. NHANES II (the Second National Health and Nutrition Examination Survey) 20-75 yaşları arasında BKİ>27 kg/ cm2 olan Amerikalılarda hipertansiyonu 3 kez, 20-45 yaş arasında ise 6 kez fazla bulmuştur. BKİ ile kan basıncı arasında ilişki tuz alınımından bağımsızdır. Bireylerdeki 4.5 kg ağırlık artışıyla  sistolik basıncının erkeklerde 4.4, kadınlarda 4.2 mmHg arttığı gözlemektedir. Hipertansiyon ve obezite arasındaki korelasyon da çeşitli çalışmalarda kanıtlanmıştır. Çocuk ve adolesanlarda da aynı ilişki saptanır. Kan basıncı yüksek çocuklarda obezite riski 3 kez fazladır.

Hipertansiyon ve obezitenin hem kendilerinin başlı başına birer toplum sağlığı sorunu; hem de pek çok hastalık için risk faktörü olduğu, artık iyice anlaşılmış ve benimsenmiş gerçeklerdir.  “TEKHARF” (Türkiye’de Erişkinlerde Kalp Hastalığı  ve Risk Faktörleri Sıklığı) çalışmasında da kan basıncı ile obezite arasında doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bel/Kalça Oranı ’nın (BKO) artmasıyla ateroskleroz, kardiyovasküler risk ve morbidite arasında korelasyon vardır

 Hipertansiyon; obezite, etnik grup ve sosyoekonomik durumla ilişkilidir. Obezite siyahlarda ve düşük sosyoekonomik durumda daha sık karşımıza çıkar Kilo kaybetmekle normotansif ve hipertansiflerde kan basıncı, insülin direnci, sempatik aktivite, plazma leptin ve insülinemi düzeyleri ile kan volumü, kardiyak debi azalır. Kalori kısıtlaması dislipidemiyi de düzeltir. %5-10 kilo kaybı bile kan basıncı, trigliserid LDL-kolesterolü azaltır. Bir çalışmada diyet ve alkol kısıtlaması, diüretik ve b blokerlere göre 2 kat daha etkili bulunmuştur. Kilo kaybı ile erişkinlerin 1/3’ünde kan basıncı regülasyonu için ilaç gerekmez. Ayrıca antihipertansiflerin etkisi artar. İlaç gereksinimi azaldığı gibi antihipertansif ilaç dozu %30 oranında azalır. Kilo kaybı tuz kısıtlamasından bağımsız olarak kan basıncını azaltır.

Yapılan bir başka çalışmada 1 kg düşme ile sistolik ve diastolik basınçlarda 1.6/1.3 mmHg azalma saptanmıştır. 6 ay zarfında 9-10 kilo kayıpla kan basıncı -26/-20 mmHg azalır. Obezite ve hipertansiyonun beraber seyrettiği durumlarda en temel tedavi; bireylerin yaşam tarzı değişikliğinde bulunmalarıdır.

Etiketler

Tip 2- diyabetObeziteden kurtulmak için tavsiyelerObezite ve beslenmeŞeker yüksekliğiŞeker hastalığı uyuşmaTip 2 diyabetdiabetŞeker hatalığında beslenmeTip2 hastasıŞeker hastalarında egzersizTüp mideTip2 diabetObezlikŞeker hastasılığıTip2Obezitenin cerrahi tedavisiŞeker hastalığı ve beslenmeObezitede ilaç tedavisi yararlarıObezitede zayıflamak için ne yapılmalıObezitede beslenme düzeni ve egzersizŞeker hastalığı tetkikleriTip2 şekerObezlik ve gebe kalmamaObez hastaligiObezitede mide bypass ameliyatıObezite tedavisi nedirObezlik ve tedavisiObezite hastalarında cerrahi tedaviObezitede beslenme ve egzersiz yaklaşımlarıObezite tedavisi kilo vermeObezite problemleri diyetSleeve gastrektomi sonrasi sarkmalarin duzeltilmesiObezite nedirObezite cerrahisi doktorlarıObezite ile mücadele programıObezitenin etkileriTüp mided ameliyatıTüp mide ameliyatı ile zayıflamaObeziteden kurtulmaSleeveTip2 diyabette nelere dikkat edilmeliTüp mide ameliyatı ne demektirTüp mide ameliyatı kimlere uygulanırTüp mide ameliyatı hangi durumlarda uygulanırTüp mide ameliyatı zararlarıTüp mide ameliyatı kimlere önerilirTüp mide ameliyatı kimlere yapılırTip2 diyabet hastalığı risk grubunda kimler varTüp mide ameliyatı nasıl uygulanırTüp mide ameliyat süresiTüp mide ameliyatı obezitede kesin çözüm müdürTüp mide ameliyat riskleriTüp mide ameliyatında anesteziTüp mide ameliyatı ekibi nasıl olmalıTüp mide ameliyatında komplikasyonTüp mide ameliyatı başarısını etkileyen faktörlerTüp mide operasyonu ile başarı kesin midirTüp mide operasyonu avantajlarıSleevegastrektomi (tüp mide) obezite cerrahisiTüp mide ameliyatı sonrasıSleeve gastrectomy nedirTip2 diyabetin ameliyat ile tedavisiGlp1Şeker hastaliği neden önemsenmeli?Tip2 diyabet ameliyatıSleeve gastroktomi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır