Doktorsitesi.com

Neden gastrik by- pass?

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
30 Mart 2015119 görüntülenme
Randevu Al
Neden gastrik by- pass?

Obezite tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olup, metabolik, endokrin ve psikososyal değişimlerle karakterize multifaktöriyel bir hastalıktır. Dünya çapında prevelansı hızla artmaktadır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, bireylerin %30’u obez, %6’sı morbid obezdir. Obezitenin en yalın tarifi vücutta aşırı yağ birikimidir. Obezite; belirgin morbidite, düşük hayat kalitesi ve erken mortalite ile beraberdir. Vücut Kitle Endeksi(VKE) obezitenin tanımlanmasında en çok kullanılan parametredir. Ağırlık(kg)/boy²(metre) formülü ile hesaplanır. Normal VKE 18.5-24.9kg/m² olarak belirlenmiştir. VKE’si 40’ın üzerinde olanlar morbid obez olarak kabul edilmektedir. Obezite kişinin günlük aktivitelerinin kısıtlanmasına, sosyal ilişkilerinin, sağlığının bozulmasına, ve iş gücü kaybına neden olmaktadır.

Obez bireylerde diğer kişilere oranla myokard enfarktüsü, hipertansiyon,immun yanıt bozuklukları, infertilite, eklem hastalıkları, diabet, solunum problemleri daha sık görülmektedir. Medikal tedavi ve diğer cerrahi dışı tedavi yöntemleri yetersiz olduğu için  cerrahi tedavi öne çıkmaktadır.

İlk uygulanan modern cerrahi yöntem Payne ve Dewind’in uygulamış olduğu jejunoileal bypass ameliyatıdır. Ancak metabolik ve cerrahi komplikasyon oranlarının yüksek olması bypass ameliyatlarının dezavantajıdır. Mason ve Ito 1969’da gastrik bypass ameliyatı ile ilgili deneyimlerini yayınlamışlardır.

Mason 1982’de Vertikal Bantlı Gastroplastiyi(VBG) tanımlamıştır. Tamamen restriktif bir ameliyattır. VBG’de uzun dönem kilo kaybı RYGB’den daha geridedir.

Gastrik Bant(GB) uygulaması Kuzmak tarafından tarif edilen bir yöntemdir. Gastrointestinal sistemde anoztomoza gerek kalmadan yapılabilir.GB’de işlem süresi komplikasyon oranı düşüktür. Sadece  restriktif bir yöntemdir. RYGB ‘nin gis hormonları üzerine olan fizyolojik etkileri bu ameliyatta olmayabilir. Yöntemin başarısı için hasta uyumu ve etkin takip önemlidir.

İntragastrik balon; endoskopik olarak uygulanabilir. Kilo verme hızı ve miktarı cerrahi prosedürler kadar etkin değildir. Bariatrik cerrahiye hazırlık aşamasında uygulanabilir.

Sleeve gastrektomi; Sadece restriktif bir yöntem olduğundan vitamin ve mineral eksikliğine neden olmaz. İlk yıl %30-40 fazla kilo kaybı sağlanabilir, ancak uzun dönemde kaybedilen kilolar geri alınabilir.

Biliopankreatik Diversiyon (BPD);malabsorbsiyon yapıcı bir işlemdir. Kilo kaybında etkin bir yöntemdir. Yöntemin yüksek komplikasyon oranları , malabsorbsiyon ve dışkılama sayısını artırması dezavantajdır.

RYGB 1994 Yılında Witgrove ve arkadaşlarının laparoskopik yöntemi tanılmamasıyla birlikte kullanımı kullanımı giderek yaygınlaşıp dünyada en sık uygulanan bariatrik cerrahi prosedür haline gelmiştir. RYGB deneyim arttıkça daha düşük komplikasyon oranlarıyla uygulanabilen, hasta ve doktorda yılgınlık yaratmayan, etkin kilo kaybı sağlayan öğrenme eğrisi uzun bir ameliyattır.

 

           

           

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerrahtır. Eylül 2011 yılı itibari ile Lüleburgaz Derman Hastanesi’nde çalışmaktdır ve Obezite Cerrahisi, Metabolik Cerrahi, Reflü Cerrahisi ile ilgili yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri yakınen takip etmektedir. İyi düzeyde İngilizce ve orta seviyede Rusça biliyor. Üniversite yıllarında Çeşme’de sörf yapmaya başlayan, yamaç paraşütü ve dalış sporuyla yakından ilgili olan Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli kış aylarında kayak yapmayı sevmektedir.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.