Sentinel lenf nodu biyopsisi işlemi nasıl uygulanır?

Sentinel lenf nodu biyopsisi işlemi nasıl uygulanır?

Bu işlem memedeki kanser hücresinin koltuk altında yayılma ihtimali olan ilk lenf bezi/bezlerini bulma esasına dayanır. Yapılan çalışmalarda, bulunan bu lenf bezi/bezlerinde kanser hücresi yoksa diğer lenf bezlerinde de kanser olmadığı gösterilmiştir. Bu lenf bezi/bezlerini bulmak için aynı kanser hücresi gibi memeden koltuk altı lenf bezlerine giden değişik ilaçlar bulundu. Şu an yaygın kullanılan ilaçlar radyoaktif madde ve mavi boyadır. Ameliyat öncesi tümörün bulunduğu memeye radyoaktif madde ve mavi boya enjekte edilir. Ameliyatta gamma prob denen radyoaktif madde dedektörü bir alet yardımı ile yüksek radyoaktif madde aktivasyonu veren veya verilen mavi boya nedeniyle mavileştiği görülen lenf bezi/bezleri çıkartılarak incelenmek üzere patolojiye gönderilir. Sentinel lenf bezi olarak tariflenen bu lenf bezinde kanser saptanırsa koltuk altındaki tüm lenf bezleri çıkarılır. Saptanmazsa başka bir işleme gerek kalmaz ve hastalar lenfödem, omuz hareketleri kısıtlılığı, kolda uyuşma gibi birçok yan etkiden büyük oranda kurtulmuş olur.

Bu işlem ameliyat öncesi koltuk altındaki lenf bezlerinde kanser saptanan veya saptanma ihtimali çok yüksek olan hastalar için uygulanan bir işlem değildir. Bu tür hastalarda, tabiki öncelikle hastanın sağlığı denilerek tüm kanserli dokular çıkarılmalıdır.

Bu makale 7 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Metehan Gümüş

Doç. Dr. Metehan Gümüş, 1990 yılında ukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1997 - 2002 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrah uzmanı olmuştur. İngiltere'de yaklaşık 1 yıl meme kanserinin estetik cerrahisi (onkoplastik cerrahi) eğitimi alan ve İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Meme Hastalıkları Kliniği'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışan Metehan Gümüş 2012 yılında Doçent ünvanı kazanmıştır. 200'den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel eseri bulunan Doç. Dr. Metehan Gümüş yurtiçi ve yurtdışında birçok kongre ve kursa katılmış ve sunular yapmıştır. Adıyaman Devlet Hastanesi, Ardahan Asker Hastanesi, Elazığ Çağrı Tıp Merkezi, Dicle Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Peggy ...

Etiketler
Sentinel lenf nodu
Doç. Dr. Metehan Gümüş
Doç. Dr. Metehan Gümüş
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube