Midem mi boş yoksa mutlu olmak için yemek mi istiyorum?

Kendinizi stresli, sinirli, üzgün, mutsuz hissediyorken kalorisi yüksek, yağlı ve şekerli besinleri tüketirken buluyor musunuz?

Midem mi boş yoksa mutlu olmak için yemek mi istiyorum?

1.Kendinizi stresli, sinirli, üzgün, mutsuz hissediyorken kalorisi yüksek, yağlı ve şekerli besinleri tüketirken buluyor musunuz?  

2.Bir şeyler atıştırma isteği aniden mi gelişiyor?  

3.Yemeği bitirdikten sonra suçluluk, pişmanlık gibi duygular hissediyor musunuz?  

4.Yatıştırma veya rahatlama ihtiyacı için kendinizi yemek yerken buluyor musunuz? 

5.Hızlı yemek yiyor musunuz, yemeğin nasıl bittiğinin farkında değil misiniz ve tokluk hissi hissetmiyor musunuz?  

Şimdi durup bir düşünmelisiniz…  

Çünkü bu durum fiziksel açlık değil duygusal açlıktır. Bu durumla baş edebilmenin ilk adımı farkındalık sağlamaktır. Duygularınıza tepki olarak yemek yemeyi kullanmak durumla başa çıkmak için yanlış bir yöntemi. Duygusal yemeyi yönetmek karmaşık bir süreçtir.  

Kültürümüzde elbette yemek yeme sosyal yaşantımızın büyük bir parçası. Kutlamalarda, yiyecekleri başkalarıyla paylaşmak insanlarla bağlantı kurmanın bir yoluyken yemeklere duygusal anlamlar yüklememiz çok doğal. Farkında olmamız gereken nokta ne zaman, neyi, nasıl yememiz gerektiği konusunda bilinçlenmemiz.  

Duygularla Başa Çıkmak İçin Neden Yemek Yiyorsunuz? 

Yemek yeme davranışıyla vücudumuzda dopamin salgılanır. Salgılanan dopamin de kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Bu yüzden yemek yediğiniz zaman mutlu hissedersiniz. Yemek yerken kendimize alışkanlıklar ve rutinler oluştururuz. Örneğin; her zaman üzgün olduğunuzda yemek yerseniz üzgün hissettiğiniz ilk an kendinizi yemek yerken bulabilirsiniz.  

Duygusal Yemek Yeme Döngüsünden Nasıl Kurtulabilirim?  

1.Durum tespiti yapmak çok önemli, ilk adım ‘farkındalık’  

2.Detaylı anamnez ve ‘besin tüketim formu’ tutarak işe başlayabilirsiniz. Aynı zamanda besin tüketim formuna duygu durumlarınızı da not alabilirsiniz. Böylelikle hangi duygu durumunda hangi besine yöneldiğinizi daha spesifik olarak görmüş olursunuz. 

3.Yemek yeme isteği ortaya çıktığında fiziksel açlık mı yoksa duygusal açlık mı olduğu ayırt edilir. Bunun için mutlaka bir diyetisyenden yardım almalısınız.  

4.Vücut kitle indeksiniz sağlıklı aralıkta değilse kişiye özgü sağlıklı beslenme programı uygulanır. Kalorisi düşük, kısıtlayıcı diyetler sizler için uygun değildir.  

5.Evde sağlıklı olmayan besin grupları bulundurmamaya dikkat ediniz.  

6.Günlük su tüketimi takibi yapmalısınız. Vücut susuz kaldığında tatlı isteği artar.  

7.Kişinin durumuna göre diyetisyen + psikolog + psikiyatristle beraber multidisipliner bir çalışma prensibiyle bu süreç daha kolay yürütülür.  

8.Çünkü duygusal travmalarınızın çözülmesi, stresle sağlıklı baş etme yöntemlerinin geliştirilmesi, kabul aşamasının yaşanması, olumsuz duygularla başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesi, özsaygı ve özşefkatin geri kazanımı için bir psikologla çalışmakta fayda var.  

Bu döngünün kalıcı olarak kırılıp sağlıklı bir bedene kavuşmak istiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışmalısınız!  

Bu makale 20 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serez Tuğçe Uysal

Lisans eğitimimi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde tamamlamış bulunmaktayım. Aynı zamanda lisans eğitime ek olarak Anadolu Üniversitesi Turizm ve Konaklama İşletmeciliği bölümüne devam etmekteyim. Eğitim süresince kendimi stres yönetimi, motivasyon ve davranış stratejileri yönünden geliştirmeye özen gösterdim. Mesleğimde bütüncül beslenmenin önemli olduğunun farkındayım ve almış olduğum eğitimlerle, öğrenim sürecinde öğrendiklerimle bir diyetisyenin sadece zayıflama amaçlı hizmet etmeyip asıl amacının sağlığı bir bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Danışanlarıma tıbbi beslenme tedavisi, sürdürülebilir ve kişiye yönelik bir beslenme programı hazırlayarak katkı sağlamaktayım. Aldığım eğitimlerle birlikte kişiye özel olarak GAPS, Fonksiyonel Tıp, aromaterapi ve fitoterapi protokolleri eklemekteyim.     Çalışma hayatıma ...

Etiketler
Tatlıkrizi
Dyt. Serez Tuğçe Uysal
Dyt. Serez Tuğçe Uysal
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube