Yeme bozuklukları (anoreksiya, bulimia)

Yeme bozuklukları (anoreksiya, bulimia)

Anoreksiya nevroza ve bulimia gibi yeme bozuklukları genelde duygusal sorunlarla ilişkili olan davranış değişiklikleridir.

Anoreksiya ve bulimia nedir?

Anoreksiya bazen ‘açlık hastalığı’ olarak adlandırılır. Anoreksiya, aşırı zayıflamaya rağmen şişman olmaktan yoğun bir şekilde korkma, beden algısında bozukluk, normal beden ağırlığını %25’i kadar ağırlık kaybetme, yaş ve boya göre minimal normal ağırlığa gelmeyi reddetme ile belirli bir yeme bozukluğudur. Besin alımına, kiloya ve zayıflığa karşı takıntılı olan bu kişiler, çok kilo kaybetmiş olsalar dahi aç olduklarını ve yemeği reddederler. Temel gereksinimlerini karşılayan çok düşük kalorili bir diyet tükettikleri için vücut ağırlıkları zamanla azalmaya başlar. Kendilerini aç bırakarak normal vücut işlevleri için gerekli olan besin öğelerini alamazlar.

Bulimia da kişi anormal ölçüde aşırı yiyeceği gizlice tüketir ve bunu vücuttan atma yollarını (kusma, diüretik, laksatif) dener. Bulimianın sonuçları oldukça önemlidir; dehidratasyon, organ hasarı, kusmaya bağlı iç kanama ve diş çürükleri ve bazı durumlarda ölüm bile görülebilir.

Uyarıcı Belirtiler:

Siz veya yakınınızda ki kişiler aşağıdaki belirtileri gösteriyorsa, dikkatli olun!

Anoreksiyalı kişiler:

-Ufak porsiyonlar tüketirler, yemeği reddederler ve aç olduklarını inkar ederler.

-Vücut ağırlıklarında normal olmayan kayıplar olur veya kısa sürede çok fazla kilo verirler.

-Hiperaktif, depresif, huysuz ve güvensiz olurlar.

-Çok fazla şişmanlık korkuları vardır.

-Zayıf olsalar dahi kendilerini şişman görürler ve daha fazla kilo vermek isterler.

-Sürekli ağır egzersiz yaparlar.

-Kabızlık ve düzensiz menstürasyon sorunları vardır.

-Kollarında ve yüzünde ince tüyler oluşur.

-Normal miktarlarda besin tükettikten sonra bulantı veya şişkinlikten şikayetçi olurlar.

-Bilinçsizce yerler, sonra kusarak veya laksatif veya diüretik alarak bunları çıkarırlar.

Bulimialı kişiler:

-Gizli tüketicilerdir.

-Yemekten sonra ortadan kaybolurlar genelde banyoya giderler.

-Ağırlıklarında sürekli değişimler görülür.

-Yedikleri zamanlarda kontrolden çıkmış gibi olurlar.

-Çok fazla yerler, fakat kilo almazlar.

-Yedikten sonra mahcup olurlar ve depresyona girerler.

-Parotid bezleri şişkin olur. Kulak altında bulunan parotid bezleri, tükürük bezleridir.

-Düzensiz mentürasyon gözlenir.

-Bilinçsizce yerler, sonra çıkarırlar.

-Alkol veya ilaç bağımlısı olabilirler.

-Kilo vermek için laksatiflere, diüretikler, emetiklere veya diyet haplarına bağımlı hale gelirler. Emetikler, kusmayı sağlayan ilaçlardır.

-Kusmadan dolayı oluşan asit, diş problemlerine neden olur. Diş minesine zarar verir.

Ne yapmalı?

Birisinin anoreksiya veya bulimia olduğundan şüpheleniyorsanız, doğru düşündüğünüzü kanıtlayacak ciddi bir sağlık sorununun oluşmasını beklemeyin. Böyle durumlarda en iyi tedavi sonuçları tıbbi, psikolojik ve beslenme konsültasyonunu içeren kombine tedavi yollarıdır. Anoreksiyalı birisi genellikle tehlikede olmadığına veya yardıma gerek duymadığına inanır. Bulimik olanlarsa sorunun farkında olurlar fakat yardım almayı reddederler. Hasta kişi ne kadar kısa sürede yardım alırsa, tamamen iyileşme şansı da o kadar yüksek olur. İyileşme süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilir.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı

Uzm. Dyt. Özgecan ASTARLI, 1980 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü’nde başlamış olduğu lisans eğitimini 2003 yılında ‘Total Parenteral Beslenen Hastaların Genel Durum Değerlendirmesi’ adlı tezi ile tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yetişkin bölümü, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi’nde ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi  Kafeteryalar Müdürlüğü’nde staj yaparak deneyim kazanmıştır. 2008 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi ‘Halk Sağlığı Bölümü’nde ‘Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde beslenme bilgi düzeylerinin ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi’ adlı yüksek lisans tezi ile lisans üstü eğitimini tamamlamıştır. Ayrıc ...

Etiketler
Yeme bozukluğu
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
Uzm. Dyt. Özgecan Astarlı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube