Doktorsitesi.com

Menopoz, osteoporoz ve menopoz tedavisi

Op. Dr. İrfan Tarhan
Op. Dr. İrfan Tarhan
10 Şubat 2015186 görüntülenme
Randevu Al
Menopoz, osteoporoz ve menopoz tedavisi

Menopoz; Doğal olarak yada tıbbi girişimler (cerrahi, radyoterapi, kemoterapi) sonucunda overlerden (yumurtalık) hormon salgılanamaması sonucu adetten kesilmedir. Menopoz yaşı ortalama 45–55 arası olup 40 yaşından önce olursa erken menopoz denir.

Menopoz Belirtileri

Adet kesilmesi,

Sıcak basmaları,

Uykusuzluk,

Terleme,

Sinirlilik,

Depresyon,

Unutkanlık,

Zihinsel fonksiyonlarda yavaşlama,

Cilt kuruluğu,

Saç dökülmesi,

Vajinal kuruluk,

Ağrılı cinsel ilişki(dispareni),

Eklem ağrılar,

Damar sertliği,

İdrar kaçırma,

Vajen ve idrar yollarında atrofi,

Osteoporoz.

Osteoporoz; Osteoporozun basitçe tarifi kemik doku yoğunluğundaki kayıptır (kemik erimesi). Kemik dokusu 40 yaş civarında azalmaya başlar ve menopoz ile birlikte kemik dokusundaki kayıp artar. Kemik kaybının çoğalmasıyla kalça, omurlar (özellikle bel), el ve bilek kemikleri başta olmak üzere kırık riski artar.

Menopozda Tedavi

Hormonal tedavi:Östrojen (estrogen, E2 ) eksikliğine bağlı şikâyetlerin tedavisinde tercih edilir. Östrojen ağızdan (oral), cilde yapıştırılarak veya vajinal yolla kullanılabilir. Hormon kullanımı doktor kontrolünde yapılan tetkikler değerlendirildikten sonra kişiye en uygun yol ve dozda planlanır.

Hormon dışı ilaç tedavisi:Genellikle oluşan problemlere yönelik tedavilerdir. Kalsiyum desteği, bifosfonatlar, fitoöstrojenler, vitaminler.

İlaç dışı tedaviler:Diyet, fiziksel aktivite, psikolojik tedavi, cinsel sorunların tedavisi gibi tedavilerdir.

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. İrfan Tarhan

Op. Dr. İrfan Tarhan

Op. Dr. İrfan Tarhan, 1968 yılında Mersin'in Gülnar ilçesinde doğdu. İlkokul eğitimini Konya Akşehir'de ortaokul eğitimini ise Anamur'da tamamlamasının ardından lise eğitimini 1981 ile 1985 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamladı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır