Gebelik + sigara

Gebelik + sigara

GEBELİKTE SİGARA İÇİMİNİN GEBELİĞİN SEYRİNE ETKİLERİ NELERDİR ??

Gebelikte sigarAiçiminin bilinen en sık ve en zararlı etkisi anne karnında bebeğin gelişme geriliğine sebep olması , düşük doğum ağırlıklı bebekler doğmasıdır.Ayrıca erken doğum riskini arttırır.Gebelikte düşük tehlikesi , dış gebelik ihtimali daha yüksek olur .Erken su gelişi , plasentanın erken ayrılması (ablasyo plasenta) riski de belirgin olarak artmış olur .Gebelik sırasında açıklanamayan anormal kanamalara sebep olabilir.Ayrıca perinatal (anne karnında veya doğum sonrası yenidoğan döneminde) bebek ölümlerine sebep olabilir.

GEBELİKTE SİGARA İÇİMİ BEBEKLE İLGİLİ DOĞUMDAN SONRA NE GİBİ SIKINTILARA YOL AÇABİLİR?

En cidd problem ani bebek ölümüne neden olabilmesi olmasının yanında  sigara içen annelerin bebeklerinin akciğerleri daha az gelişir, bebeklerinde ileri aşamada astım ve akciğer sorunlarının gelişme riski daha fazla olur.

Aynı zamanda bebeklerin beynini de olumsuz etkilemekte, öğrenme zorluğu, düşük zekâ, davranış bozuklukları gibi etkilere neden olmaktadır.

Ayrıca yakın zamanda yapılmış çalışmalarda sigara içen annelerin bebeklerinde çocukluk döneminde obezite riskinde artış bulunmuştur.

Yani gebelikte sigara içimi bebeklerde tüm yaşamı boyunca zarar verecek etkilere sebep olmaktadır

GEBELİKTEN EZ AZ NE KADAR ZAMAN ÖNCE SİGARI BIRAKMALARI ÖNERİLİR?

Sigarayı gebelik planı yaptıklarında, en az 3 ay önceden bırakmalarıdır. Sigara kullanan çiftlerin gebe kalma olasılığı daha azdır. Araştırmalar sigaranın gebe kalmayı % 40 oranında azalttığını belirlemiştir.

Sigaranın erkek kısırlığına sebep olması, embriyo kalitesini düşürmesi gibi olumsuz etkileri de bulunmaktadır.

PASİF İÇİCİLİĞİN ZARARI VAR MIDIR?

Kesinlikle vardır hatta pasif sigara içiciliği , sigara içen bir kişiden daha çok zarar vermektedir. Sigara içen kişi sigara dumanını filtre ederek almaktayken ,pasif içiciler sigaradan çıkan duman filtre edilmeden solunduğu için zararlı etkilere daha fazla maruz kalmış olur. Bu yüzden gebe kadınlar sigara içmeseler de , pasif içiciliğe maruz kaldıklarında bundan daha fazla etkilenmektedir. 

SİGARAYI BIRAKMAKTA ZORLANAN KADINLARA NE GİBİ ÖNERİLERDE BULUNABİLİRİZ ?

Öncelikle unutmamalısınız ki sigarayı gebeliğinizin hangi döneminde bırakırsanız bırakın bundan hem siz hem de bebeğiniz mutlaka fayda görecektir. "Nasıl olsa olan olmuştur" düşüncesi hatalıdır.

Sigarayı tümüyle ve gebeliğin planlandığı andan itibaren bırakmak en idealidir, ancak bunun zor olduğu da bir gerçektir. müyle bırakamazsanız, günlük sigara sayınızı 10'un altına indirin.

Emzirme döneminde ve diğer zamanlarda hiçbir zaman bebeğinizin bulunduğu yerde sigara içmeyin, eşinizin ve diğerlerinin de içmesine izin vermeyin. Evde sigara içilmeyen alanlar yaratın.

Sigara içen anne ve babaların çocuklarının da büyüdüklerinde büyük olasılıkla sigara içme alışkanlığı edindiklerini unutmayın...

Gebelik ve lohusalık döneminde sigara içilen yerlerden uzak durunuz.

Nikotin bantları ve elektronik sigaralar da gebelik döneminde önerilmemektedir.

TC Sağlık Bakanlığı ve diğer bazı özel kuruluşların (Allen Carr Sigara Bırakma Programı gibi) sigara tiryakileri için düzenlediği programlar faydalı oalbilmektedir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seher Sarı

Op. Dr. Seher Sarı,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İ htisasını ise,Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur.

 Op. Dr. Seher Sarı,mesleki çalışmalarına ise şu an Liv Hospital Samsun'da devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Sigara kullanımı
Op. Dr. Seher Sarı
Op. Dr. Seher Sarı
Samsun - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube