Meme kanserinde evreleme nedir,nasıl yapılır?

Meme kanserinde evreleme nedir,nasıl yapılır?

Meme kanseri tanısı biyopsi ile konulduktan sonra hastalığın hangi aşamada olduğunu bilmemiz gerekir.Günümüzde artık meme kanseri tedavisinde bireye özgü tedaviler uygulanmakta ve bunun için hastalığın tedavisine başlamadan önce meme kanseri ile ilgili hastanın bütün verilerini yani hastalığın hangi evrede olduğunu bilmemiz gerekir.Çünkü meme kanseri evrelemesi yapıldıktan sonra her hastanın tedavisine cerrahi işlemle başlamıyoruz.Bir grup hastaya öncelikle ilaç tedavisi ile neoadjuvan tedavi dediğimiz tedavi yöntemi ilede başlıyabiliyoruz ve hastalığın evresi geriledikten sonra cerrahi uyguluyoruz.Klasik evreleme araçları olarak;

Karaciğer ultrasonu,akciğer grafisi,tüm vucut kemik sintigrafisi ve kan testleri yapılıyor.Günümüzde modern teknolojilerden olan PET CT ilede evreleme ve vucutta metastaz araması yapılabiliyor.

Meme kanserinde evrelemede tümör boyutu ve meme içindeki dağılımı (T),bölgesel lenf bezlerinde hastalığın durumu(N) ve meme dışında uzak organlarda metastaz varlığına (M) bağlı olarak sınıflandırılır.Bu sınıflamaya TNM sınıflaması denir.Meme kanseri tedavisine başlarken mutlaka yapılmalıdır.

Meme kanserinde evrelemeyi basitçe anlatacak olursak;

Evre 0 insitu dediğimiz hastalık sadece süt kanalları veya süt kesecikleri içerisinde .yayılma potansiyeli genellikle yoktur.

Evre 1 Hastalık sadece meme içerisinde tümör 2 cmden küçük ve koltuk altında hastalıklı olan lenf bezi yok.

Evre 2 Hastalık sadece meme içerisinde 2 cmden küçük fakat koltuk altı lenf bezlerinde hastalık var veya tümör 2 cmden büyük koltuk altında hastalık yok.

Evre 3 Hastalık meme içerisinde tümör boyutu büyük koltuk altı lenf bezelerine tümör yaygın olarak dağılmış,tümör meme cildini ve/veya göğüs duvarını içine almış bölgesel lenf bezelerinde hastalık var.

Evre 4 Hastalık artık meme dışında uzak organlarda metastaz var.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Özlük

Op. Dr. Ali Özlük, 1966 yılında Kırıkkale’de doğdu. Tıp eğitimini 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ve mezuniyetinin ardından, ihtisasını 1997 yılında Ankara Onkoloji  hastanesinde tamamladı ve genel cerrahi uzmanı  unvanını aldı. 1997 ile 1999 yılları arasında Serik Devlet Hastanesi’nde; 1999 ile 2008 yılları arasında Antalya Devlet Hastanesi’nde ve 2008 ile 2011 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaptı.2011 ile 2015 yılları arasında Antalya Memorial-Medstar hastanesinde görev yaptı. Halen Özel muayenehane hekimliği yapmaktadır. 1992 yılından bu güne meme hastalıkları ve meme kanseri cerrahisi ile ilgilenmektedir. 2011 yılında İtalya ‘da Milano’da IEO (Avrupa Kanser Merkezi) ve 2014 yılında Pittsburg Magee-women Hospıtal meme kanseri tedavisi  ve onkoplastik cerrahi ile ilgil ...

Etiketler
Pet ct
Op. Dr. Ali Özlük
Op. Dr. Ali Özlük
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube