Obezıte ve kısırlık

Obezıte ve kısırlık

Vücutta sağlığı bozacak düzeyde yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin, pek çok sağlık sorununu beraberinde getirirken üreme sağlığını da tehdit ettmektedir.

Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının beraberinde getirdiği obeziteye karşı diyet ve egzersiz ile mücadele etmek, başarısız olursa obezite cerrahisi uygulamak mümkün.

Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok sağlık sorununu hatta kısırlığı beraberinde getiren obezite kadınlarda adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine neden olmakta, oluşan gebeliklerde de düşük riskini artırmaktadır.

Bu nedenle anne ve baba adaylarına, tüp bebek tedavisine başlamadan önce ideal kiloya gelmeleri önerilmektedir. Fazla sayıdaki yağ hücresinin östrojen dengesini bozduğunu, yüksek miktardaki östrojenin ise yumurtlamayı engellediği bildirilmiş.

Yapılan çalışmalara göre obezite, metabolik bozukluk yaparak küçük yani olgunlaşma sorunu olan yumurta gelişimine yani yumurtlama bozukluğuna aynı zamanda kadın vücudunda testosteron gibi erkeklik hormonlarının artmasına sebep olarak doğal gebelik şansını düşürmektedir.

Yine yapılan araştırmalar, gebe kalmak için en ideal vücut kitle indeksinin 21 ile 29 arasında olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, obez kadınların yüzde 5 oranında kilo kaybetmesiyle adet düzensizliğinin yüzde 60 oranında düzelmektedir.

Bunun için diyet ve egzersiz ile zayıflama önerilmekte, eğer çözüm olmazsa obezite cerrahisi önerilmektedir. Beden kitle indeksi 35 ve yukarı olan bireylerde yandaş bir rahatsızlık varsa obezite cerrahisi önerilmekte, hatta beden kitle indeksi 40 ve yukarı olan bireylerde yandaş sorun aranmaksızın obezite cerrahisi ilk planda önerilebilmektedir.

HER 10 KİLOLUK ARTIŞ KISIRLIK RİSKİNİ YÜZDE 10 ARTIRIYOR

Obezitenin kadınları değil erkekleri de etkilediğine dikkat çekerek şişman erkeklerin sperm kaliteleri düşmektedir. Yapılan çalışmalarda şişman erkeklerde sperm kalitesinde azalma olduğu bildirilmektedir. Yapılan çalışmalara göre normalde erkeklerde yağ dokusundan ostrojen hormonu az miktarda salgılanmaktadır.

Obez erkeklerde yağ dokusunda testesteronun östrojene dönüşmesi artar ve dolayısıyla testesteron azalır ve buna bağlı olarak da sperm kalitesi düşer. Fazla kilosu olan erkeklerde hormon düzensizlikleri ideal kiloya sahip olanlara göre daha yüksektir. Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki; fazla kilolu ve obez erkeklerin testosteron düzeyleri, normal kilodaki erkeklerden yüzde 25 daha düşüktür. Yani erkek kilo aldıkça testosteron seviyesi azalıyor.

Obez erkeklerin kısır olma olasılıkları, normal kilodaki erkeklere nazaran daha yüksek olup bir erkeğin kilosundaki yaklaşık 10 kiloluk artış, kısırlık olasılığını da yüzde 10 artırmaktadır. Obezite cerrahisinden bir yıl sonra hastalara gebe kalabilecekleri söylenmektedir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Cumhur Esin

Op. Dr. Cumhur ESİN, 1962 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 1991 Yılında Türk Kanser ve Savaş Kurumu Araştırma Ödülü almış olan Op. Dr. Cumhur ESİN, 1992 yılında New York Month Sinai Hospital’da Laparoskopik Cerrahi üzerine observer olarak çalışmalarda bulunmuş, 1992-1996 yıllarında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan, 1996-2017 yılları arasında İzmir Alsancak Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev almıştır. Cerrahi operasyonlarda kolaylık sağlayan bir aletin yapılması projesi olan ‘Bir parçalayıcı’ buluşunun patentini ek ...

Etiketler
Obezite
Op. Dr. Cumhur Esin
Op. Dr. Cumhur Esin
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube