Labioplasti ve vajinoplasti

Labioplasti ve vajinoplasti

Yaşlanma, hormonal değişimler, dramatik kilo kayıpları, cilt elastikiyetinin kaybolması ve genetik faktörler neticesinde kadınların hem dış genital bölgelerinde hem de vajinalarında deformasyonlar oluşabilir. Kadınların günlük yaşamlarını ve aktivitelerini kısıtlayıp konforlarını azaltan; aynı zamanda cinsel hayatlarını da olumsuz yönde etkileyen genital estetik sorunlar genital estetik ameliyatları ile düzeltilebilir.

Labioplasti Nedir?

Dış genital bölgede yer alan iç ve dış dudaklardaki sarkmaların, asimetrilerin ve deformasyonların giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen labioplasti; dış genital organının şeklinden rahatsız olan ve aynı zamanda dudaklardaki deformasyonlar nedeniyle kaşıntı, tahriş ve ağrılı cinsel ilişki şikayetleri ile yüzleşen kadınlara, genel sağlık durumları uygun olduğu takdirde gerçekleştirilen genital estetik ameliyatı olarak tanımlanabilir.

Hem fonksiyonel hem de kozmetik amaçlı uygulanabilen labioplasti ile dudaklar küçültülebilir, şekillendirilebilir ve dudaklar arasındaki asimetri sorunları ortadan kaldırılarak kadınların özgüveni yerine getirilebilir. Yaklaşık 30 dakika süren labioplasti ameliyatı lokal ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir. Labioplasti tek başına ya da vajina daraltma ameliyatı ve kliteroplasti (Klitoris küçültme ameliyatı) ile birlikte uygulanabilir.

Vajinoplasti Nedir?

Hormonal değişimler, yaşlanma, doğum gibi nedenlerle vajina sıkılığını kaybedebilir. Vajina sıkılığını kaybedince kadınlar cinsel ilişki sırasında haz alamamaya başlar. Vajinayı çevreleyen kasların sıkılaştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla gerçekleştirilen genital estetik cerrahisi “vajinoplasti” olarak adlandırılır. Vajinal deformasyonları düzelten ve vajinal sıkılaşma sağlayan vajinoplasti ameliyatları genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon sırasında pelvik taban kasları sıkılaştırılır, fazla cilt dokusu alınır ve vajina yeniden şekillendirilerek kadınların da erkeklerin de cinsel tatmine ulaşması sağlanır. Vajinanın fonksiyonlarını iyileştiren vajinoplasti sonrası iyileşme süresi kadınların yaşına, genel sağlık durumlarına ve cilt özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Vajinoplasti yani vajina daraltma ameliyatı labioplasti ile birlikte uygulanarak genital rejuvenasyon sağlanabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hatice Aktan

Op. Dr. Hatice AKTAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Atatük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Hatice AKTAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Kadomer Kadın Sağlığı Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Labioplasti
Op. Dr. Hatice Aktan
Op. Dr. Hatice Aktan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube