Uterus; kanamanın normal olduğu tek organdır . Anormal kanamalar kadınların hastaneye en sık başvurduğu şikayetler arasındadır. Anormal kanamalar pek çok nedeni olan bir semptomdur. Polipler , myomlar, kanama bozukluğu, kanser, yumurtalık hastalıkları, gebelik, ilaçlar bu nedenler arasında sayılabilir.
Anormal kanama ile kliniğe başvuran hastalara tanı koymak için ayrıntılı bir şekilde öykü alınmalı, ilaçları sorgulanmalı, aile hikayesi alınmalı, fizik muayenesi -vajinal muayenesi yapılmalı, ultrasonografi gibi yöntemlerle görüntüleme yapılmalı, gerekli durumda tahlilleri istenmeli ve rahim içi örnekleme- biyopsi yapılmalıdır. 15-45 yaş arası üreme dönemindeki tüm kadınlarda öncelikle gebelik olup olmadığı araştırılmalıdır.
Hangi hastalara rahim örneklemesi- biyopsi yapılmalı ;
Uzamış metroraji- kanama (3 ay veya daha uzun)
Açıklanamayan cinsel birliktelik veya adet sonrası ara kanama
Menapoz öncesi kadında smearde endometrial hücreler görüldü ise
Smear testinde AGC patolojisi varsa
Hormon tedavisi almayan menapozdaki kanamalı hasta
Aralıksız hormon tedavisinde beklenmeyen kanaması olanda
Devamlı aralıksız hormon tedavisi başladığında 3ay sonrası kanaması olanda
Rahim kalınlığı kalınlık >5 mm (sadece postmenopozal kadında)
Rahim örneklemesi- biyopsisi birkaç yöntemle yapılabilir. İşlem genelde 10 dk dan uzun sürmez. Hasta anestezi alabilir yada almayabilir. Çoğu hastada Pipelle adı verilen ince bir kanülle rahim iç duvarı kazınır ve alınan materyal patoloji yollanır. Polip ve myom gibi bir patolojiden şüphe duyuluyorsa histeroskopi denilen kameralı bir sistemle hasta uyutularakta işlem gerçekleştirilebilir.