Kurumsal psikoloji nedir, neyi amaçlar?

Kurumsal psikoloji nedir, neyi amaçlar?

Kurumsal Psikoloji, iş sağlığını iyileştirmeye, iş motivasyonunu güçlendirmeye ve buna bağlı olarak verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalar yürüten bir bilim dalıdır. Psikoloji Biliminin alt alanlarından biri olan ve Psikolojinin sorun çözmeye, verim arttırmaya yönelik tekniklerini kurumsal vizyonda uygulayan bu bilim dalı son dönemlerde iş hayatının vaz geçilmez bir parçası haline gelmiştir. Halihazırda da aktif olarak varlığını sürdüren Kurumsal Psikoloji alanı, ortak çalışma esaslı şirketlerin gelişimlerini ve genel verimliliklerini kontrol etme noktasında bilimsel ve teknik hizmetler sunmaya devam etmektedir.

İnsan yaşamının önemli bir parçası ve gerçeği olan iş hayatı günümüz dünyasında daha kolektif hale gelmiş, sanayileşme ve teknolojideki gelişmeler toplu çalışmanın gerçekleştiği ofis, fabrika, şirket ve benzeri kelimeleri yaşam serüvenimizin ciddi kavramları haline getirmiştir. Neredeyse hepimizin iş hayatını geçirdiği bu kurumlar, hayatımızın da önemli bir kısmını harcadığımız yaşam alanları haline gelmiştir. Vaktimizin büyük bir bölümünü harcadığımız bu merkezler sosyal hayatın ve gündelik yaşamın bir parçası olmaktan da geri durmamaktadır.

 Hayatımızda bu denli etkisini gösteren iş dünyasının beraberinde getirdiği zorluklar ve atlatılması güç süreçler illaki olacaktır. Bazen bireysel bir durum bazen ekip içinde yaşanan bir anlaşmazlık iş hayatının gerçeği olan bu zorlu süreçleri daha da güçleştirebilir. Sorunların artmaması ve iş verimliliğinin olumsuz yönde etkilenmemesi açısından Kurumsal anlamda çalışan bir uzman desteği almak söz konusu iş yeri adına hayati bir önem taşımaktadır.

Bu yöndeki profesyonel bir desteğe önem veren işletmeler, çalışanlarındaki verimliliğin ve iş motivasyonun gözle görülür oranda arttığı gözlemleyebilir. Mutlu ve konsantre çalışanlarsa söz konusu işletme adına parlaklığı öngörülebilir bir gelecek vaat etmektedir. Bu sebeple kurumların iş organizasyonlarını sorunsuz bir biçimde sağlayabilmeleri ve ekip çalışmasını olası en verimli biçimde gerçekleştirebilmeleri için Kurumsal Psikolojik Danışmanlık hizmeti vaz geçilmez bir koordinasyon metodudur.  Etkin ve verimli iş prensibine sahip Kurumların bilimsel olarak temellendirilmiş profesyonel desteklere başvurmaları edindikleri misyonun tam anlamıyla gerçekleşebilmesi açısından iyi bir adım olacaktır.

Bu makale 12 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse

2018 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü İngilizce olarak bitirdim.Lisans eğitim boyunca bir çok eğitime katılma ve kendimi geliştirme fırsatım oldu.Benim için çok değerli hocalarım ile birlikte çeşitli araştırmalarda yer alarak bilimsel çalışmalara katkıda bulundum.2016 yılında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sakarya Toplum Ruh sağlığı Merkezi’nde lisans stajımı tamamladım.Stajım süresince bir çok vakayı gözlemleme fırsatı buldum.Çok değerli hocalarım ile birlikte Psikodrama uygulamalarına katılma şansım oldu.Travma sonrası stres bozukluğu,Depresyon,OKB,Yaygın Anksiyete Bozukluğu,Alzheimer,Mental Retardasyon tanısı alan danışanların seanslarında gözlemci olarak bulundum.Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde şizofreni teşhisi alan danışanlar ile çeşitli etkinlikler yapma ve gözlemleme ve ev ziyaretlerine katılma fır ...

Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube