Kürtaj sonrası gebelik şansı

Kürtaj sonrası gebelik şansı
Kürtaj sonrası gebelik şansı…
Kürtaj hakkında en sık sorulan soruların başında gelecekte planlanan gebeliklerin bu işlemden etkilenip etkilenmeyeceği gelmektedir. Birçok kadının beklentisi mevcut gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmiş olsa da, gelecekte hamile kalabilmektir.
Kürtaj sırasında geçmişteki metal enstrümanlarının aksine günümüzde yumuşak kanüllerin kullanılması rahim içinde minimal travma ile gebeliğin sonlandırılmasını sağlamaktadır. Ancak yine de kürtaj sonrası görülebilecek enfeksiyon, rahim içi yapışıklıklar gibi komplikasyonlar göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi kürtaj komplikasyonları da, öncelikle yapan cerrahın becerisi ve özeni ile ilgilidir. Eğer kürtaj işlemi ameliyathane koşullarında yapılmıyorsa, cerrah gereksiz yere rahim içini fazla kazıyarak travmatize ediyorsa riskler de normal olarak yüksek olacaktır. Kürtaj işleminin ultrason eşliğinde yapılması ile parça kalması ve rahim delinmesi gibi bazı risklerin daha az görülmesini sağlayacaktır.
Eğer ki cerrah tüm bu kriterleri özenle uygularsa, kürtaj sonrası komplikasyon oranı çok düşüktür ve kürtaj sonrası hastalar güvenle gebe kalabilmektedir.
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu

Etiketler
Kürtaj sonrası gebelik
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
Op. Dr. Furkan Kayabaşoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube