Intra-uterin ınseminasyon (ıuı) (aşılama) nedir ?

Intra-uterin ınseminasyon (ıuı) (aşılama) nedir ?

Semen örneğinin yıkanarak, iyi hareketli spermlerin seçilip rahim içine verilmesi işlemidir. Bu yöntemin özelliği, hızlı hareket eden sağlıklı spermlerin seçilmesi, spermlere zararlı olan asit ortamın bertaraf edilmesi, spermin yumurtaya daha yakın bir yere bırakılması ve spermlere kadın fallop tüplerine ulaşma şansı verilmesidir.

Erkek infertilitesinde ilaç tedavisi veya operasyon, olguların ancak % 10 -l5'inde başarılı olabilmektedir, ilaç tedavisi sonuçsuz kaldığında, erkeğin spermlerinin özel yöntemlerle hazırlanarak rahim içine bir kanül aracılığı ile bırakılması düşük oranda gebelik sağlayabilmektedir. İnseminasyon yönteminde spermlerin katedeceği mesafenin kısalması sağlanmakta, hareketli olmayan ya da şekil olarak bozuk spermlerin verilmesi engellenmektedir.

Inseminasyon işlemi için taze sperm örneği kullanılır. Inseminasyon uygulaması; sperme ait hafif bozukluklarda (sayı, hareket, şekil), nedeni bulunamayan infertilitede öncelikle tercih edilir. Kadına 1-3 hafta süre ile yumurta geliştiren ilaçlar verildikten sonra ovulasyonu tetiklemek için HCG yapılır. Bu iğneden 1.5 gün sonra bir kez veya iğneden sonraki 1. ve 3. günde 2 kez olmak üzere aşılama işlemi yapılır. Bu işlemlerle sonuç alınamadığında daha ileri tedavi yöntemlerine geçilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolga Ecemiş

Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 15 Aralık 1974 tarihleri arasında Niğde'de doğmuştur. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin'de başaldığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997- 2002 yılları arasında ise SSK Etlik Doğum Evi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 2002-2004 yılları arasında Polatlı SSK Hastanesi'nde Başhekim olarak, 2004- 2006 yılları arasında SSK Ereğli Hastanesi'nde ve 2007 yılında Maya Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. Tolga ECEMİŞ, 2008 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi IVF Merkezi'nde Tüp Bebek sertifika eğitimini tamamlamıştır.  2008-2009 yılları arasında kurucusu olduğu Ankalife Tüp Bebek Merkezi'nde Kadın Doğum Uzmanı olarak, 2009-2013 yılları arasında Akay Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde Tıbbi Koordin ...

Etiketler
Sperm
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Op. Dr. Tolga Ecemiş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube