Kubital tünel sendromu

Kubital tünel sendromu

 

İkinci sıklıkta görülen tuzak nöropatidir. Unlar sinirin dirsekten geçişi sırasında geçtiği kanal içinde sıkışması sonrası meydana gelir.

Yüzük ve küçük parmağı ilgilendiren uyuşma ve ağrı şikayeti vardır.Ağrı kol boyunca yayılabilir. Geceleri uykudan uyandıran yüzük ve küçük parmağa yayılan uyuşma ve karıncalanma şikayeti, parmaklarda güçsüzlük, dirsek teması ile şikayetlerin artması görülebilir. Kola yayılan ağrı ve uyuşma şikayeti ile birçok hastanın kalp krizi açısından kardiolojiye başvurduğu bilinmektedir.

Tanı hastanın hikayesi, muayene ve yine EMG ile konur.

Hafif olgularda istirahat, dirsek temasından kaçınma, ağrı kesiciler ve aktivite kısıtlaması verilebilir.Dirseği çok kıvırmadan normal pozisyonda tutma rahatlık sağlayabilir.

İleri olgularda cerrahi tedavi uygulanır. Ameliyat sırasında genellikle sinirin tünel içerisinde gevşetilmesinin ardından tekrar sıkışmaması amacıyla sinir dirseğin ön tarafına nakledilir. Sonuçları çok olumludur.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Özkan

Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN, 1978 yılında Ankara Gaziosmanpaşa İlkokulu'nu, 1984 yılında ise Bornova Anadolu Lisesi'ni bitirmiştir. Ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1996 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995 yılında burslu olarak Çin, Hong Kong Universitesi Queen Mary Hastanesi'nde 3 ay süreyle Mikrocerrahi Eğitimi (El Cerrahisi), 2003 yılında ise İngiltere Reading Shoulder Unit Bölümü'nde Temel ve İleri Omuz Artroskopisi Eğitimi almıştır. 1991-1996 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak, 1996-1998 yılları arasında ise aynı üniversitede Öğre ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
Etiketler
Kübital tünel sendromu
Prof. Dr. Mustafa Özkan
Prof. Dr. Mustafa Özkan
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube