Replantasyon

Replantasyon

 

Replantasyon tamamıyla kopmuş veya hasta ile bağlantısı kalmamış uzuvların tekrar yerine dikilip canlılığının tekrar kazanılmasıdır. Amaç kaybedilmiş parçanın yerine geri konarak olabildiğince eskisine yakın bir fonksiyon sağlayacak hale gelmesidir.

Kopan uzvun dolaşımı(kanlanması) olmadan canlı kalabilme süresine iskemi tolerans süresi denilir. Bu da ortalama 4-6 saattir. Erken cerrahi müdahale çok önemlidir. Replantasyonla parçanın tutma şansı erken müdahale ile doğru orantılıdır.

Çok gecikmiş olgular(iskemi tolerans süresi geçmiş), genel durumu kötü olan multitravmalı hastalar, ileri derecede damar sertliği olan diabetik ve sigara kullanımı olan hastalar, akli dengesi olmayan hastalar, uyuşturucu bağımlısı olan kişilerde replantasyon endikasyınu yoktur. Getirilen uzvun(kopan parçanın) uğradığı travma da önemlidir. Çok parçalı olması ve ezilmiş olması replantasyonu engeller.

Tüm replantasyonlarda başarı oranı ortalama %80'dir. Bu başarı cerrahın deneyimine, erken müdahale edilmesine, yaralanma tipi ve yerine, hastanın uyumuna bağlıdır. Parmak ve el bileği seviyesi amputasyonlarda replantasyon başarı oranı önkol ve kol amputasyonlarından daha iyidir. Sigara kullanılması replantasyon başarı şansını azaltır.

Ameliyat sonrası bakım ve rehabilitasyon çok önemlidir. Replante olan uzvun korunması önemlidir. Atel ve cihazlar kullanılarak replante uzuv belirli bir pozisyonda tutulur. Belirli bir iyileşme dönemi sonrası fizik tedavi başlanır.

His bazen tam anlamıyla dönmeyebilir. Replante uzuvda karıncalanma, iğnelenme, üşüme hissi gibi şikayetler olabilir. Özellikle eklem seviyesi yaralanmalarında hareket kısıtlılığı veya sertliği gelişebilir. Uzuv eskisinden kısa olabilir. Çocuklarda büyüme durmasına bağlı olarak yaşla birlikte kısalık gelişebilir.

Geçirilmiş olan travmaya, ameliyata ve ameliyat sayısına ve sonrasında uzun iyileşme ve rehabilitasyon dönemlerinin her birine bağlı olarak hastalarda psikolojik sorunlar gelişebilir. Kişiler genellikle başlangıçla görünüm nedeni ile sonrasında fonksiyonel kayıp endişesi nedeni ile sorunlar yaşarlar. Bazen ikinci veya üçüncü bir cerrahi işlem gerektirebilir. Psikolojik ve gerekirse psikiatrik destek önemlidir.

Replantasyon cerrahisi, mikrocerrahi bilgi ve deneyim gerektiren, beceri ve sabır isteyen bir daldır. Mikroskop altında çalışmayı ve ince beceri gerektiren mikrocerrahi aletleri kullanmayı gerektirir. Başarı şansı; yaralanma tipi, yeri, uzvun durumu, hastanın durumu, erken müdahale gibi etkenlerinin yanında cerrahın tecrübe ve deneyimiyle de ilgilidir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Özkan

Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN, 1978 yılında Ankara Gaziosmanpaşa İlkokulu'nu, 1984 yılında ise Bornova Anadolu Lisesi'ni bitirmiştir. Ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1996 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995 yılında burslu olarak Çin, Hong Kong Universitesi Queen Mary Hastanesi'nde 3 ay süreyle Mikrocerrahi Eğitimi (El Cerrahisi), 2003 yılında ise İngiltere Reading Shoulder Unit Bölümü'nde Temel ve İleri Omuz Artroskopisi Eğitimi almıştır. 1991-1996 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak, 1996-1998 yılları arasında ise aynı üniversitede Öğre ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
Etiketler
Replantasyon
Prof. Dr. Mustafa Özkan
Prof. Dr. Mustafa Özkan
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube