Karpal tünel sendromu tanı ve tedavisi

Karpal tünel sendromu tanı ve tedavisi

En sık görülen tuzak nöropati şeklidir. Median sinirin el bileğinden geçişi sırasında geçtiği kanal içinde sıkışması sonrası meydana gelir.

Sıklıkla baş, işaret ve orta parmağı ilgilendiren ağrı ve uyuşma şikayeti vardır. Sabahları olan elde uyuşma ve hareket zorluğu, gece uykudan uyandıran ve eli sallama ile rahatlayan uyuşma ve karıncalanma şikayetleri tipiktir. Hastalığın ilerlemesi ile özellikle baş parmakta güçsüzlük ve baş parmak etrafındaki kaslarda zayıflama meydana gelir. Sakarlığın artması ve baş üstü iş yaparken çabuk yorulma hastalığın ilerlediğinin göstergesidir.

Tanı hastanın hikayesi, muayene ve EMG (elektromyografi) ile konur. EMG sinir iletim hızındaki yavaşlamayı gösterir. Hastalığın başlangıç dönemlerinde yani sinirin etkinlenip hasarlanmasının yeni başladığı dönemde EMG testi normal çıkabilir.

Tedavide amaç hastanın yaşam kalitesini arttırmak ve hastayı en kısa zamanda günlük yaşantısına döndürmek olmalıdır. Hafif olgularda istirahat, el bilek istirahat atelleri, ağrı kesiciler, aktivite kısıtlaması verilebilir.

İleri olgularda daha çok cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi genellikle lokal anestezi adı verilen ve hastanın uyutulmasını gerektirmeden sadece ameliyat bölgesinin uyuşturulması ile yapılabilir. El bileği ve avuç içi birleşim bölgesinden yaklaşık 1-2cm kesi ile girilerek sinir sıkıştığı tünel içerisinde gevşetilir..

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Özkan

Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN, 1978 yılında Ankara Gaziosmanpaşa İlkokulu'nu, 1984 yılında ise Bornova Anadolu Lisesi'ni bitirmiştir. Ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1996 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995 yılında burslu olarak Çin, Hong Kong Universitesi Queen Mary Hastanesi'nde 3 ay süreyle Mikrocerrahi Eğitimi (El Cerrahisi), 2003 yılında ise İngiltere Reading Shoulder Unit Bölümü'nde Temel ve İleri Omuz Artroskopisi Eğitimi almıştır. 1991-1996 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak, 1996-1998 yılları arasında ise aynı üniversitede Öğre ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
Prof. Dr. Mustafa Özkan
Prof. Dr. Mustafa Özkan
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube