Dirsek Kırıkları

Prof. Dr. Murat Bozkurt
Prof. Dr. Murat Bozkurt
26 Şubat 2019411 görüntülenme
Randevu Al
Dirsek Kırıkları

Yüksek fiziksel aktivite nedeniyle çocuklar sık sık düşerler. Özellikle kol düzken el üzerine düşme, sıklıkla dirsek kırığı ile sonlanır.

Kırık tipleri

Dirsekte değişik tiplerde kırıklar meydana gelebilir.

• Dirsek makarası üstü (suprakondiler) kırıklar: Üst kol kemiğinde (humerus) dirseğin hemen üstünde oluşan kırıklardır. En sık ve en ciddi kırıktır. Çünkü sinir hasarına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilir.

• Dirsek makarası (kondiler) kırıklar: Bu kırıklarda üst kol kemiğinin dirsek eklemini oluşturan makarasının bir parçası kırılmıştır. Dirsekteki büyüme plağı zedelenerek büyümeyle ortaya çıkan dirsek eğrilikleri görülebilir. Bunun için bu kırıkların tedavisi çok dikkatli yapılması önemlidir.

• Dirsek çıkıntısı (epikondiler)kırıkları: Dirsek makarasının iki yanındaki epikondil denilen çıkıntıların kırığıdır. İç taraf epikondil kırığı daha sıktır.

• Büyüme plağı kırıkları: Üst kol ve ön kol kemiklerinin büyüme plakları, dirseğe yakın kemik uçlarındadır. Büyüme çağında olan hastalarda bu plaklardaki kırıklarda büyümenin bozulması veya asimetrik olması en önemli yan etkidir. Bu nedenle çok dikkatli tedavi edilmeleri gerekmektedir. Çok iyi tedavi edilenlerinde bile daha nadir de olsa büyüme plağı kökenli büyüme problemleri görülebilir.

• Önkol kırıkları: Bir dirsek zorlanmasında önkolun başparmak tarafındaki kemiğinin (radius) başı kırığı veya ezilmesi görülebilir. Bazen bu kırığa dirsek çıkığı da eklenebilir. Dirsek ucu (olecranon) veya diğer önkol kemiğinin (ulna) kırığı nadirdir.

Belirti ve şikayetler

Kırıklardaki tüm yakınmalar gibi

• Ani ağrı • Hassasiyet
• Hafif veya şiddetli şişme
• Hareket kısıtlılığı yakınmaları vardır.

Tanı ve tedavi

Doktorunuza başvurduğunuzda öncelikle bir damar ve sinir hasarı olup olmadığına bakılacaktır. Sonra röntgen incelemesi yapılır. Bazen her iki dirseğin karşılaştırmalı röntgeni gerekebilir.

Tedavi kırığın yerine ve derecesine göre değişir. Kaymamış veya bazı çok az kaymış kırıklarda 3-5 hafta tam veya yarım alçı uygulaması yeterli olabilmektedir. Bu süre içinde zaman zaman kontrol röntgenleri ile kırığın kayıp kaymadığının kontrolü gerekebilir.

Kırıkta kayma olmuşsa kırığı yerleştirmek gerekir. Bazen yerleştirme işlemi cerrahiye gerek kalmadan elle yapılabilir. Bu işlemin genel anestezi altında yapılması idealdir. Ancak kaymış dirsek kırıklarının çoğu cerrahi gerektirir. Bazı tip kırıklarda elle düzeltmeye çalışmak sakıncalı olduğundan doktorunuz direkt cerrahi önerecektir. İyi bir cerrahi sonunda dirsek tamamen normale döner.

Etiketler

Dirsek kırıklıklarıdirsek kırığıdirsek kırığı tedavisidirsek kırığı tanısı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Bozkurt

Prof. Dr. Murat Bozkurt

Prof. Dr. Murat BOZKURT, 1969 yılında Erzurum'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 1998 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Prof. Dr. Murat BOZKURT, 1999 yılında Danimarka Aarhus Üniversitesi'nde Ortopedi Araştırma laboratuvarında biyomekanik çalışmalar yapmış yine aynı üniversite de Omuz Dirsek ve Ayak, Ayak bileği bölümlerinde klinik çalışmalar da bulunmuş yoğun ameliyat programına katılmıştır.

2000 Yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doktor Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde hasta kabulü yapmış 2002 yılında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Başasistan olarak görev yapmaya başlamıştır. 

Prof. Dr. Murat BOZKURT, eklem cerrahisi ile ilgili olarak yurt dışında bir çok farklı merkezlerde bulunmuş, 2005 yılında yapılan sınavı başarı ile tamamlamış ''Doçent Doktor'' unvanını almış ve aynı yıl Ankara Dış Kapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Ortopedi ve Travmatoloji Klinik şefi görevine atanmıştır. Yine bu süre zarfı içerisinde Eklem Cerrahisi ile ilgili yoğun bir poliklinik, klinik ve ameliyat çalışmaları yapmıştır.

Prof. Dr. Murat BOZKURT, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır