Excimer laser cerrahisinde sık sorulan sorular

Excimer laser cerrahisinde sık sorulan sorular

Laser tedavisi sırasında ve sonrasında ağrı oluşur mu?

   Laser tedavileri uyuşturucu özelliğe sahip göz damlaları yardımıyla yapılırlar. Ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Zaten işlem, göz başına ortalama 5 dakika gibi çok kısa bir zamanda gerçekleştiğinden hastalarımızın çoğu ne olduğunu anlamadan operasyon bitmiş oluyor.

     Ameliyat sonrası lasik tedavisinde rahatsızlık hissi (batma,yanma,sulanma, bulanık görme)

yaklaşık 8-10 saat sürer.Bir başka değişle hastalar bir gün sonra uyandıklarında rahatlıkla günlük aktivitelerini yerine getirebilirler

Laser tedavisi öncesi dikkat edilmesi gerekenler?

Sert kontakt lens kullanan hastalarımızın 3 hafta , yumuşak kontakt lens kullananların ise 1 hafta önceden lens kullanımını bırakması gerekir. Ameliyat günü rahat kıyafetler giyilmesi, makyaj yapılmaması, hatta parfüm kullanılmaması önerilir.

Laser tedavisi güvenlimi dir?

Excimer laser tedavisi yaklaşık 20 yıldır tüm dünyada uygulanmaktadır. Bu süreçte bu tedaviyi bırakmamızı gerektirecek kadar ciddi komplikasyonlarla karşılaşılmamıştır. Özellikle son dönemlerde gelişen tetkik cihazlarının yardımıyla, uygun hasta seçimi yapılıp uygun tedavi uygulanırsa  sonuçlar son derece tatminkardır.

Wavefront tedavisi şu anda ABD’ de savaş pilotu adaylarına bile uygulanmaktadır

Laser tedavisi  sonrası yapılması gerekenler

Tedaviden hemen sonra hastalarımızı rahatlatmak amacıyla antibiotik ve steroid içeren 2 göz damlası verilir ve saat başı kullanmaları istenir. Bir gün sonra ilaçların dozları azaltılır ve bu damlalar bir hafta boyunca kullanılır.

1 hafta boyunca denize, havuza girilmemesi ve gözün ovuşturulmaması önemlidir

Teknolojinin sürekli geliştiği bu dönemde daha mükemmel bir tedavi ortaya çıkabilir mi?

   Bu soru göz hekimi olarak benim de her zaman kafamı karıştıran ve excimer laser olmam için beklememe sebep olan bir soruydu. Ancak şu anda gelinen noktada elde ettiğimiz sonuçlar o kadar tatminkar ki beklemenin sonu olmadığını ve teknojiyi bir yerinden yakalamam gerektiğini düşünüp bu tedaviyi oldum. Şu anda verdiğim karardan son derece memnunum.  

Laser tedavisinin yapılması, ileride yapılabilecek katarakt ameliyatına engel mi?

Katarakt operasyonu öncesi, kaç numara göz içi merceği takılacağını hesaplamak için biyometri denilen bir ölçüm yapılır.Biyometride korneanın kırıcılık endeksi,bir parametre olarak kullanılır.Excimer laser tedavisi kornea kurvaturunu kalıcı olarak değiştirdiğinden bir dönem göz içi mercek hesaplamalarında zorluklar yaşandı. Ancak son 2-3 yıldır geliştirilen yeni formüllerle bu sorun artık aşılmıştır.

Wavefront tedavisi normal tedaviye göre daha net bir görüşmü sağlıyor?

Wavefront tedavisi aslında yeni bir teknik değil yaklaşık 5 yıldır uygulanıyor Advanced Custom Vue tekniği 2005 yılında FDA onayı alan bir yöntem. Minimal doku ablasyonu yapması, Fourier analiz sistemini kullanması ve iris tanıma sistemi ile bu alanda gelinen son nokta diyebiliriz. Biz göz yapısı uygun ola her hastaya Advanced Custom Vue tedavisini öneriyoruz . Özellikle astigmatı olan ve yapısal olararak göz bebeği büyük olan hastalarımızda sonuçlar standart tedaviye göre daha iyi diyebiliriz.

Intralase lasik ile normal lasik arasında fark varmı dır?

Intralase laser (femtosecond laser), excimer laser tedavisinin en önemli aşaması olan fleb kaldırılmasını gerçekleştiren bir yöntemdir. Bunun dışında kornea içi ring uygulamaları ve kerotoplasti (kornea nakli) ameliyatlarında da kullanılabilmektedir. Nobel fizik ödülü sahipli bu laser teknolojisi, saniyenin katrilyonda biri sürede yaptığı kızılötesi atışlarla kornea içinde çok düzgün bir kesi oluşturur. Fleb oluşturulması sırasında standart keratomlarda görülebilen komplikasyonlar bu sistemde oluşmaz, dolayısıyla daha güvenli bir yöntemdir. Intralase laserin kullanıldığı  refraktif cerrahinin standart keratomla yapılan tedavilere göre daha iyi görsel sonuçlar verdiğini bildiren yayınlar vardır. 

Laser tedavisi sonrası numaranın geri gelmesi mümkün mü?

Düzeltilen numaranın tamamının geri gelmesi söz konusu değil ancak 100 hastadan 5’inde gözlük kullanmayı gerektirecek numaralar kalabiliyor. Bu durumda aynı bölgeden tekrar laser yapmak mümkün.

Astigmatın tedavisi mümkün mü?

Excimer laser tedavisi başladığından beri astigmatın tedavisi mümkün. Son dönemde iris tanıma sistemli wavwfront tedavisi ile 6 numaraya kadar olan astigmatlar çok başarılı bir biçimde tedavi edilebiliyor

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Sipahier

Etiketler
Göz
Op. Dr. Ali Sipahier
Op. Dr. Ali Sipahier
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube