Keratokonus hastalığı ,tanı ve tedavi süreci

Keratokonus hastalığı ,tanı ve tedavi süreci

Gözün 2 adet merceği vardır, bunlardan ilki mercek denilen lens, ikincisi de gözün saydam tabakasını oluşturan ön kısımdaki korneadır.  Hastalık gözün saydam tabakasının (korneanın) öne doğru sivrilmesine bağlı olarak yüksek astiğmat ve miyopi gelişmesidir. Korneadaki öne doğru olan bu sivrilmeden dolayı da korneada incelme meydana gelir. Hastalık ilerleyicidir ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Hastalar genellikle ciddi görme kaybı olana kadar hastalıktan haberdar olmayabilirler. 

Keratokonus’un sebebi tam olarak bilinmemektedir. Irsiyet ve göze sürekli uygulanan mekanik darbeler sebep olduğu bilinir. Sert kontakt lens kullanılması hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Korneası ince olan hastalar risk gurubundadır. Hastalık her safhasında tedavi edilebilir. Ancak  geciktikçe hastalık ağırlaşır ve tedavideki başarı azalır. Hastalığın en önemli bulguları; sürekli artan bir astigmat ve buna bağlı olarak aratan görme bozukluğu. Gözlük numaralarının artırılmasına rağmen tam görmenin sağlanamaması. Işığa hassasiyet artması. Gözde devamlı kaşıntı ve rahatsızlık olmasıdır. Hasta her doktora gittiğinde gözlük numarası artar.                                                                                                  

Hastaların %96 sın da her iki göz tutulur ancak iki göz eşit hızda seyretmez. Hastalığın seyri önceden bilinemez, zaman zaman duraksamalar gösterebilir.     Hastalığın tanısı basit göz muayenesi esnasında hekimin yüksek astigmattan şüphelenmesi ile başlar. Hastanın kornea tabakasının eğrilikleri ölçülür ve kesin tanı kornea topografisi yani haritası ile konur. 
Renkler kornea kalınlığına ve şekline göre değişir.  

Keratokonusun durdurulmasına yönelik tek tedavi cross-linking  tedavisidir. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Hastalığın seyrinde gözlük verilmesi, sert kontakt lens takılması hastanın görme kalitesini artırmak adına yapılır. Daha ileri safhalarda hastanın korneasına halka takılabilir. Halka takılmasındaki amaç gözlük numarasını düşürüp görüş kalitesini artırmaktır. Daha ileri safhada da hastaya kornea nakli yapılır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa İşlek

Op. Dr. Mustafa İşlek, 1961 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Sakarya Devlet Hastanesi'nde göz hastalıkları ihtisasını tamamladı. 

Op. Dr. İşlek, 1990 ile 1992 yılları arasında Albert Szent Gyorgyi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde; 1992 ile 1994 yılları arasında İstanbul Şişli Eftal Hastanesi'nde; 1998 ile 2011 yılları arasında Antalya Serik Devlet Hastanesi'nde görev almıştır. İngilizce bilmektedir.

Op. Dr. İşlek, şuan halen Özel Çallı Meydan Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Keratokunus
Op. Dr. Mustafa İşlek
Op. Dr. Mustafa İşlek
Antalya - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube