Katarakt nedir ? belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Katarakt nedir ? belirtileri ve sebepleri nelerdir?

Katarakt gözde bulunan doğal merceğin şeffaflığını kaybederek görmenin azalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan ilerleyici bir hastalıktır. Ancak yeni doğanlarda dahil her yaş gurubunda görülebilir. Mercek şeffaflığını kaybeder ve sürekli ilerler ta ki görüntü tamamen kaybolana kadar devam eder. Hastalığın ilerleme hızı kişiden kişiye değişir. Şeker  hastalığı gibi eşlik eden başka hastalık yada göze alınmış darbe hikayesi olanlarda daha hızlı seyredebilir. Hastalığın çok ilerlemiş safhalarında hastalığa eşlik eden glokom ( göz tansiyonu) gelişmesi seyrek değildir.

Kataraktın en önemli sebebi yaşlılıktır. Bunun dışında ırsiyet, travmalar, bazı ilaçlar, şeker hastalığı, uzun süreli kortizon kullanılması, üveit (göz içi iltihabı), göz tansiyonu gibi bazı hastalıklarda etken olabilir. Fazla ultraviyole ışığına maruz kalmak, C vitamini eksikliği  hastalığı hızlandırabilir.    Bebeklik ve çocukluk döneminde de katarakt görülebilir. Doğumsal kataraktların en önemli sebebi annenin hamilelik de kullandığı ilaçlar, geçirdiği hastalıklar olabilir. Tek gözü de iki gözü de tutabilir. Şaşılık da eşlik edebilir.

Kataraktın belirtileri; bulanık görme, ışığa hassasiyet, okuma zorluğu, sık sık gözlük değiştirilmesine rağmen net görüş elde edilememesi, özellikle gece ışıklarda saçaklanma, bazen çift görme, göz bebeğinin renginin değişmesi olabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa İşlek

Op. Dr. Mustafa İşlek, 1961 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Sakarya Devlet Hastanesi'nde göz hastalıkları ihtisasını tamamladı. 

Op. Dr. İşlek, 1990 ile 1992 yılları arasında Albert Szent Gyorgyi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde; 1992 ile 1994 yılları arasında İstanbul Şişli Eftal Hastanesi'nde; 1998 ile 2011 yılları arasında Antalya Serik Devlet Hastanesi'nde görev almıştır. İngilizce bilmektedir.

Op. Dr. İşlek, şuan halen Özel Çallı Meydan Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Katarakt nedir
Op. Dr. Mustafa İşlek
Op. Dr. Mustafa İşlek
Antalya - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube