Sarı nokta

Sarı nokta

Sarı nokta (makula) hastalığı tüm dünyada 50 yaş üzerindeki erkek ve kadınlarda en sık görme kaybına sebep olan hastalıklardandır. Sarı nokta hastalığı olanlar; görme ile ilgili olan tüm aktivitelerde zorlanmaya başlarlar. Çünkü sarı nokta merkezi görmeyi sağlar ve asıl görmenin %90 ı burada olur. Ancak hastalığın ileri evrelerinde bile görme tamamen kaybolmaz. Hastada merkezi görme alanı dışındaki görüş alanı ile hasta yaşantısını devam ettirir. Sarı nokta gözün retina tabakası içerisinde iğne başı kadar bir alana tekabül eden damarsız bir bölgedir. Sarı nokta hastalığında merkezi görme azalması dışında cisimlerde şekil bozukluğu (distorsiyon) olabilir. Sarı nokta bölgesi gözün en çukur bölgesi olması nedeniyle toksik maddeler burada toplanır. Sağlıklı insanlarda bu toksik maddeler vücut tarafından atılırken, hastalarda bu maddeler atılamaz ve burada birikir.

Sarı nokta hastalığı kuru tip ve yaş tip olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru tipte bu bölgedeki retina tabakasında incelme meydana gelir. Yaş tipte ise sarı noktanın altında istenmeyen damar oluşumları olur. Bu damarlardan sızıntılar ve kanamalar oluşur. Bu nedenle de görme kayıpları oluşur. Sarı nokta hastalıklarının büyük çoğunluğu kuru tip olmasına rağmen yaş tiplerde görme kayıpları daha ağırdır.

Sarı nokta hastalığının belirtileri; Bakılan noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge oluşabilir. Renkler olduğundan daha soluk görülür. Bakılan noktadaki düz çizgilerde eğrilmeler görülebilir. Yazıları okumak zorlaşır çünkü harfler soluklaşabilir, şekilleri deforme olur. Gece görüşünde zorluk olur. Bakılan yerlerdeki ayrıntılar görülemez. Hastalarda bu bulguların tamamı olmayabilir. Bulgularını biri yada birkaçı olabilir.

Sarı nokta hastalığının tanısını koymak bu günkü teknoji ile kolaydır. Göz arkası muayenesi ardından göz anjiosu ve OCT (göz tomografisi) hastalığın tipide ayırt edilebilir. Hastalığın tedavisinde erken tanı önemlidir. Hastalığın kuru tipinde var olan görme kaybı geri döndürülemez ancak ilaç tedavileri ile ilerlemesi durdurulabilir. Yaş tipinde ise daha etkili tedaviler uygulanabilmektedir. Hastalar AMSLER GRİD testi denen kareli kağıt testini evde kolaylıkla yapabilirler. Kağıttaki çizgilerde kırılmalar ve silinmeler olur. 

Sarı nokta hastalığının tedavisi; hastalığın kuru tipinde içerisinde içerisin de bazı vitamin ve mineral takviyeleri olan ilaçlar kullanılır. 

Hastalığın yaş tipinde erken safhada bazı tabletler kullanılabilir.

Günümüzde en etkili tedavi olarak göz içi enjeksiyonlar yapılabilir. Tedavide kullanılan ilaçlar göz içerisinde oluşan ve hastalığın ilerlemesine sebep olan kötü damarların gelişmesini engeller.

Fotodinamik tedavide damar tıkanmalarını engellemek ve kan serumunun sızıntısını engellemek amacı ile yapılır.

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi vitamin ve minerallerle destek tedavisi yapılır. Hastaların sigara kullanmaması, yaş meyve ve sebzelerin ağırlıkta olduğu beslenme, Fazla güneş ışığından korunma önerilir. Hastalığın irsiyet özelliği vardır. Şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve kalp damar hastalıkları risk faktörüdür.

Bu makale 19 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa İşlek

Op. Dr. Mustafa İşlek, 1961 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Sakarya Devlet Hastanesi'nde göz hastalıkları ihtisasını tamamladı. 

Op. Dr. İşlek, 1990 ile 1992 yılları arasında Albert Szent Gyorgyi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde; 1992 ile 1994 yılları arasında İstanbul Şişli Eftal Hastanesi'nde; 1998 ile 2011 yılları arasında Antalya Serik Devlet Hastanesi'nde görev almıştır. İngilizce bilmektedir.

Op. Dr. İşlek, şuan halen Özel Çallı Meydan Tıp Merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mustafa İşlek
Op. Dr. Mustafa İşlek
Antalya - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube