Kendimi nasıl kontrol edebilirim?

KENDİNİ KONTROL ETMENİN SIRRI Buradaki önemli nokta, bir alışkanlığı aşabilirsiniz ama unutmanız çok olası değildir. Alışkanlığın zihinsel oyukları beyninize bir kez kazınınca, uzunca bir süre kullanılmasalar bile tamamen ortadan kaldırılmaları neredeyse imkansızdır. Buda sadece isteğe direnmenin etkisiz bir strateji olduğu anlamına gelir. Kesintilerle dolu bir hayatta bir zen tavrını korumak zordur. Kısa vadede, cazip unsura üstün gelmeyi seçebiliriz. Uzun vadede ise içinde yaşadığımız ortamın ürününe dönüşürüz. Daha açıkça ifade etmek gerekirse, olumsuz bir ortamda olumlu alışkanlıklara tutarlı bir şekilde bağlı kalabilen kimseyi görmedim. Kötü alışkanlıkları kaynağından kesmek daha güveniliri bir yaklaşım olacaktır. Bir kötü alışkanlığı ortadan kaldırmanın en pratik yollarından biri, ona neden olan işarete maruz kalma oranınızı azaltmaktadır. -Herhangi bir işi bitiremiyor gibiyseniz telefonunuzu birkaç saatliğine başka bir odada bırakın. -Sürekli yetersizlik hissi duyuyorsanız kıskançlık ve gıptayı tetikleyen sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakın. -Ekran karşısında çok fazla zaman geçiriyorsanız, Ekranları yatak odanızdan çıkarın. - Elektronik eşyalara çok fazla para harcıyorsanız en son teknolojik cihazlarla ilgili bülten ve haberleri okumayı bırakın. -Çok fazla video oyunu oynuyorsanız her kullanımdan sonra oyun konsolunun fişini çekip konsolu bir dolaba kaldırın. Bu uygulama ‘Davranış Değişikliği Yasası’ nın tersine çevrilmiş halidir. Görünür kılmak yerine, görünmez kılabilirsiniz. Bu tür basit değişikliklerin ne kadar etkili olabileceğini görmek aslında mümkün. Tek bir işareti ortadan kaldırdığınızda alışkanlığın tamamı silinip gidebiliyor. Öz kontrol uzun vadeli değil kısa vadeli bir stratejidir. Cazip unsura/uyarana bir ya da iki kez direnebilirsiniz ama arzularınızı her defasında aşacak iradeyi toplamanız düşük bir ihtimaldir. Her doğru olanı yapmak istediğinizde yeni bir irade dozu toplamak yerine enerjinizi ortamınızı optimize etmeye harcamanız daha iyi olacaktır. Kendimizi kontrol etmenin sırrı budur. İyi alışkanlıklarınızın işaretlerini görünür, kötü alışkanlıklarınızın işaretlerini görünmez kılın. -‘Davranış Değişikliği Yasası’ nın tersine çevrilmiş hali görünmez kılmaktır. - Bir alışkanlık bir kez oluştuğunda unutulması pek olası değildir. - Yüksek öz kontrol sahibi insanlar baştan çıkarıcı durumlarda daha az zaman geçirme eğilimindedirler. Baştan çıkarıcı unsurlardan kaçınmak, onlara karşı koymaktan daha kolaydır. - Kötü alışkanlığı ortadan kaldırmanın en pratik yollarından biri, ona neden olan işarete maruz kalma olasılığınızı azaltmaktır. - Öz kontrol uzun vadeli değil, kısa vadeli bir stratejidir.

Kendimi nasıl kontrol edebilirim?

KENDİNİ KONTROL ETMENİN SIRRI

 

  Buradaki önemli nokta, bir alışkanlığı aşabilirsiniz ama unutmanız çok olası değildir. Alışkanlığın zihinsel oyukları beyninize bir kez kazınınca, uzunca bir süre kullanılmasalar bile tamamen ortadan kaldırılmaları neredeyse imkansızdır. Buda sadece isteğe direnmenin etkisiz bir strateji olduğu anlamına gelir. Kesintilerle dolu bir hayatta bir zen tavrını korumak zordur. Kısa vadede, cazip unsura üstün gelmeyi seçebiliriz. Uzun vadede ise içinde yaşadığımız ortamın ürününe dönüşürüz. Daha açıkça ifade etmek gerekirse, olumsuz bir ortamda olumlu alışkanlıklara tutarlı bir şekilde bağlı kalabilen kimseyi görmedim.

 

  Kötü alışkanlıkları kaynağından kesmek daha güveniliri bir yaklaşım olacaktır. Bir kötü alışkanlığı ortadan kaldırmanın en pratik yollarından biri, ona neden olan işarete maruz kalma oranınızı azaltmaktadır.

 

  -Herhangi bir işi bitiremiyor gibiyseniz telefonunuzu birkaç saatliğine başka bir odada bırakın.

  -Sürekli yetersizlik hissi duyuyorsanız kıskançlık ve gıptayı tetikleyen sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakın.

  -Ekran karşısında çok fazla zaman geçiriyorsanız, Ekranları yatak odanızdan çıkarın.

  - Elektronik eşyalara çok fazla para harcıyorsanız en son teknolojik cihazlarla ilgili bülten ve haberleri okumayı bırakın.

  -Çok fazla video oyunu oynuyorsanız her kullanımdan sonra oyun konsolunun fişini çekip konsolu bir dolaba kaldırın.

 

  Bu uygulama ‘Davranış Değişikliği Yasası’ nın tersine çevrilmiş halidir. Görünür kılmak yerine, görünmez kılabilirsiniz. Bu tür basit değişikliklerin ne kadar etkili olabileceğini görmek aslında mümkün. Tek bir işareti ortadan kaldırdığınızda alışkanlığın tamamı silinip gidebiliyor.

 

  Öz kontrol uzun vadeli değil kısa vadeli bir stratejidir. Cazip unsura/uyarana bir ya da iki kez direnebilirsiniz ama arzularınızı her defasında aşacak iradeyi toplamanız düşük bir ihtimaldir. Her doğru olanı yapmak istediğinizde yeni bir irade dozu toplamak yerine enerjinizi ortamınızı optimize etmeye harcamanız daha iyi olacaktır. Kendimizi kontrol etmenin sırrı budur. İyi alışkanlıklarınızın işaretlerini görünür, kötü alışkanlıklarınızın işaretlerini görünmez kılın.

 

  -‘Davranış Değişikliği Yasası’ nın tersine çevrilmiş hali görünmez kılmaktır.

  - Bir alışkanlık bir kez oluştuğunda unutulması pek olası değildir.

  - Yüksek öz kontrol sahibi insanlar baştan çıkarıcı durumlarda daha az zaman geçirme eğilimindedirler. Baştan çıkarıcı unsurlardan kaçınmak, onlara karşı koymaktan daha kolaydır.

  - Kötü alışkanlığı ortadan kaldırmanın en pratik yollarından biri, ona neden olan işarete maruz kalma olasılığınızı azaltmaktır.

  - Öz kontrol uzun vadeli değil, kısa vadeli bir stratejidir.

 

 

 

 

 

 

Bu makale 22 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Özpineci

Psk. Merve Özpineci ; 2020 yılında  Okan Üniversitesi' den mezun oldu. Lisansını tamamladıktan sonra Çin' de bulunan Xiangtan University' den master kabulü aldı. Daha sonra İngiltere' de bulunan Sussex University'den master için kabul aldı ancak Türkiye'de Psikoterapist olmak için çeşitli eğitimlere başladı. BDT(Bilişsel Davranışçı Terapi), Cinsel Terapi, Oyun Terapisi, Masal Terapisi, Resim Analizi, Aile Danışmalığı gibi pek çok eğitimler aldıktan sonra meslek hayatına Türkiye'de devam ederek hem psikoterapist olarak eğitimini tamamlarken hemde danışan görmeye başladı. Online ve Yüz yüze olarak ergen, yetişkin ve çiftler için terapi hizmeti vermektedir. 

Etiketler
Bağımlılık tedavisi
Psk. Merve Özpineci
Psk. Merve Özpineci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube