Kegel egzersizleri hakkında

Kegel egzersizleri hakkında

Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri rahim, mesane ve bağırsakları destekleyen kasları güçlendirir. Kalça tabanındaki kasları güçlendirmeye yönelik olan bu egzersizlerle, doğum yapmanız kolaylaşacak ve idrar tutamama gibi yaşlandıkça oluşabilecek sorunların önüne geçeceksinizdir. Ancak öncelikle hareketleri doğru yapmayı öğrenmeniz gereklidir. Gebelik, doğum, aşırı kilolar, kronik öksürük ve yaşlanmayla beraber kalça tabanındaki kaslarınız gevşeyecektir. Ayrıca genetik olarak bazı kadınların bağ dokusu daha zayıf da olabilir. Böylece karın alt kısmında yer alan rahim, mesane ve bağırsakların bir kısmı vajinadan sarkabileceklerdir. Neyse ki Kegel egzersizleri ile bunu önlemek veya geciktirmek artık mümkün. Kegel egzersizleri gebelik sırasında da tavsiye edilmektedir. Ayrıca seks terapilerinde de yer alır. Orgazma ulaşmada sorun yaşayan kadınlarda, cinsel ilişkide daha mutlu olmalarına yardımcı olacaktır.

Nasıl Yapılmalıdır

İlk başta kalça tabanındaki kasları tanımak biraz dikkat gerektirecektir. Çünkü bunları nasıl kasıp gevşeteceğinizi öğrenmeniz önemlidir. Tuvalette idrarınızı yaparken durdurmaya çalışın. Eğer bunu yapabiliyorsanız temel hareketi kolayca yapabilirsiniz demektir. Yapamazsanız başka bir yol daha vardır. Vajinanıza bir parmağınızı yerleştirin ve kaslarınızı sıkarak vajinanızın daraldığını hissetmeye çalışın. Kalça tabanındaki kasların yukarıya doğru hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Daha sonra gevşeyin ve bu kasların başlama pozisyonuna yani aşağıya doğru indiğini hissedin. Bu hareketi yaptıkça kaslarınız daha da güçlenecek ve hareketleri artık daha kolay yapabileceksiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta vardır. İdrarınızı yaparken, bu hareketi  alışkanlık haline getirmeyin ve mesaneniz dolu iken bu egzersizi yapmayın. Çünkü mesanenizde idrarınız kalırsa, idrar yollları enfeksiyonu gelişmesi daha kolay olur.

Tekniğinizi Geliştirmenin Yolları Nelerdir

Kalça tabanındaki kaslarınızı hissettikten sonra mesanenizi boşaltın ve oturun, ya da ayakta durun. Kalça tabanındaki kaslarınızı beş saniye sıkıp, gevşetin, beş saniye bekleyin. Bunu sırasıyla dört-beş kez yapın. Daha sonra kaslarınızı on saniye sıkıp, on saniye gevşetin. Hareketleri yaparken karnınızı, kalçanızı ve uyluklarınızı bükmemeye dikkat edin. Maksimum yarar sağlamak için sadece vajina ve kuyruk sokumu bölgenize odaklanın. Nefesinizi tutmayın. Rahat nefes alıp verip, sakin olun. On Kegel egzersizinden oluşan bir seti, günde üç defa tekrar edin. Ne kadar sık yaparsanız o kadar kolaylaşacaktır. Her gün yaptığınız rutin işlerin arasına yerleştirmeniz de mümkündür.

Ne Zaman Sonuç Alınır

Eğer Kegel egzersizlerini düzgün bir şekilde yaparsanız sekiz ile oniki haftada sonuçlarını görebilirsiniz. Sıkıntılarınızdan artık tamamen kurtulabilirsiniz yada en azından ilerlemesini engellemiş olursunuz. Ayrıca Kegel egzersizleri yanında yapacağınız diğer vücut egzersizleri de, ömür boyu sağlıklı yaşamak için gerekli olacaktır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Kegel egzersizleri
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube