Gebelik ve egzersiz

Gebelik ve  egzersiz

Gebelik sırasında yapılan egzersizler kadının sağlıklı ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Kadının postürünü(duruş) düzeltir ve sırt ağrısı ve yorgunluk gibi semptomların az görülmesine yol açar. Ayrıca gestasyonel diyabet (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) gelişmesini önler, stresi giderir ve doğum sırasındaki dayanıklılığı artırır

Gebelik sırasında travma, çarpışma ve düşme riski fazla olan fazla efor gerektiren egzersizlerden kaçınmak gerekir. 

Aşırıya kaçmadıktan ve dikkatle yapıldıktan sonra egzesizlerin çoğu güvenlidir. 

En güvenli ve en verimli egzersiz yüzme, yürüyüş (canlı), kapalı yerde sabit bisiklet, step aletleri ve düşük düzey aeorobik aktivitedir. Bu aktiviteler çok az travma riski taşır ve vücut için yararlıdır ve doğuma kadar sürmelidir.

Gebelik öncesi aktif egzersiz yapanların gebelik sırasında orta derecede aktivite ile devam etmesi uygundur. Önceki düzeyde yapılmamalı daha rahat olacak şekilde yapılmalı, düşük düzeyli aeorobik aktiviteler teşvik edilmeli. Nabız 140 geçmemeli.

Önceden egzersiz yapmayanlar ise doktoruna danıştıktan sonra hafif egzersizler yapmasında sakınca bulunmamaktadır. Ciddi aktiviteler yapılmamalı. Yürüyüşler bu hastalara önerilebilir. 

Herhangi bir sağlık sorunu yoksa günde 30 dak hafif egzersiz yeterlidir.

Gebelik sırasında egzersiz yapmaması gerekenler: 

Sistemik hastalığı olan gebeler (Kalp hastalığı, astım bronşiole gibi)

Gebelik sırasında sorun gelişen kadınlar, 

Kanaması ya da lekelenmesi olanlar

Plasentası aşağı yerleşmiş olanlar

Düşük tehditi olanlar ya da tekrarlayan düşükleri olanlar

Önceden erken doğum yapmış olanlar

Serviksi (rahim ağzı) kısa olanlar 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tevfik Güvenal

Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL,1966 yılında Sivas’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Sivas’ta bitirdikten sonra Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1995 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Askerlik vazifesini Eskişehir Hava Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak yerine getirmiş olan Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL, akademik hayatına 1999 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda başlamıştır. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Jinekolojik Onkoloji alanında eğitim almıştır. 2003 yılında Doçentlik, 2009 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 2009 ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gebelik döneminde spor
Prof. Dr. Tevfik Güvenal
Prof. Dr. Tevfik Güvenal
Manisa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube