Doktorsitesi.com

KATARAKT CERRAHİSİ VE ÇOK ODAKLI (MULTİFOKAL) GÖZ İÇİ MERCEKLERİ

Prof. Dr. Üzeyir Günenç
Prof. Dr. Üzeyir Günenç
25 Temmuz 2016630 görüntülenme
Randevu Al
KATARAKT CERRAHİSİ VE ÇOK ODAKLI (MULTİFOKAL) GÖZ İÇİ MERCEKLERİ
Yapay Zeka ile geliştirilmiş versiyon

İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir

Katarakt Cerrahisinde Modern Yaklaşımlar ve Göz İçi Lens Teknolojisi

Göz hastalıkları biliminde katarakt cerrahisi, günümüzde hasta memnuniyetinin en üst düzeyde tutulduğu kritik alanlardan biridir. 1949 yılının Kasım ayında Ridley tarafından gerçekleştirilen ilk göz içi lensi implantasyonu, hastaları kalın gözlük camlarına bağımlı olmaktan kurtarmış ve katarakt tedavisinde yeni bir dönemin kapılarını aralamıştır.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Görme Mekanizması

Kataraktlı lensin cerrahi müdahale ile gözden çıkarılması ve yerine yapay bir mercek yerleştirilmesi, hastaya uzak mesafede net bir görüş kazandırır. Ancak bu işlem sırasında gözün doğal akomodasyon (uyum) mekanizması ortadan kalktığı için, standart uygulamalarda hastaların yakın görüş için gözlük kullanması zorunlu hale gelmektedir.

Katarakt olgularının büyük bir çoğunluğu ileri yaş grubundaki bireylerden oluşmaktadır. Bu hastalar, ameliyat öncesinde de presbiyopi (yaşa bağlı yakını görememe) nedeniyle yakın gözlüğü kullanma alışkanlığına sahip olduklarından, operasyon sonrası gözlük kullanımını genellikle büyük bir sorun olarak görmemektedir.

Çok Odaklı (Multifokal) Merceklerin Gelişimi

Göz içi mercek teknolojisindeki inovasyonlar; bifokal ve multifokal mercek tasarımlarının geliştirilmesine olanak tanımıştır. Bu teknolojik ilerlemeler, hastaların ameliyat sonrası süreçte tamamen gözlüksüz bir yaşam sürme arzularına doğrudan yanıt vermektedir.

Çok odaklı göz içi lensi uygulamasının temel amacı şunlardır:

  • Katarakt cerrahisi sonrası gözlük yardımı olmadan kaliteli uzak ve yakın görüş sağlamak.
  • Hastanın gözlük ihtiyacını tamamen ortadan kaldırarak ideal konforu sunmak.
  • Farklı odak noktalarında netlik sağlayarak yaşam kalitesini artırmak.

Çok Odaklı Mercek İmplantasyonu İçin Uygun Olmayan Durumlar

Her ne kadar ileri bir teknoloji olsa da, çok odaklı mercekler her hasta profili için uygun değildir. Hastanın yaşam tarzı ve mevcut göz sağlığı, mercek seçiminde belirleyici rol oynar. Aşağıdaki özelliklere sahip olan katarakt hastaları, çok odaklı mercek implantasyonu için uygun adaylar olarak değerlendirilmez:

  • Mesleki Faktörler: Gece yoğun şekilde araç kullanan kamyon şoförleri.
  • Önceki Operasyonlar: Bir gözüne daha önceden tek odaklı mercek takılmış kişiler.
  • Kırma Kusurları: 1.0 Diyoptriden fazla astigmatizması olanlar.
  • Yapısal Bozukluklar: Belirgin kornea veya retina bozukluğu bulunanlar.
  • Sistemik ve Kronik Hastalıklar: Diyabet (şeker hastalığı) veya göz tansiyonu (glokom) olanlar.
  • Refraksiyon Kusurları: Çok yüksek miyopisi veya hipermetropisi olan hastalar.

Etiketler

Katarakt nedirKatarakt nedenleriKatarakt ameliyaında körlük olurmuKatarakt ameliyati sonrasi duzelmeKatarakt ameliyatı sonrası oluşan görme bozukluğu

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Üzeyir Günenç

Prof. Dr. Üzeyir Günenç

Prof. Dr. Üzeyir GÜNENÇ, 1957 yılında Salihli’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlamıştır. İhtisasını ise 1986-1990 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve Göz Hastalıklaı Uzmanı olmuştur. Uzmanlığının ardından 1992 yılında Londra Great Ormond Street Hospital’da Pediatrik Oftalmoloji alanında eğitim almıştır. 1996 yılında ise ABD’ye giderek Rochester/Minnesota Mayo Klinik’te “Gözün Ön Segment Hastalıkları” alanında çalışmalara imza atmıştır. Türkiye’de ise Oftalmoloji alanında özellikle cerrahi uygulamalarda birçok önemli çalışmalar yapmıştır.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.