Kalp çarpıntısı neden olur?

Kalp çarpıntısı neden olur?

Hepimizin başına zaman zaman gelmektedir. Kalbimiz durup dururken birden hızla çarpmaya başlar. Genellikle kısa süren bu durum çoğumuz için endişe vericidir. Kalp sağlığımızdan hep endişe duyar çoğu kez de paniğe kapılırız.

Nedenleri nelerdir?

Kalp çarpıntıları sağlıklı insanlarda daima hastalık belirtisi olarak algılanmamalıdır. Stresli koşullarda bir yaşam sürüyorsanız muhtemelen bu çarpıntılarla sık karşılaşıyorsunuz demektir. Stresten uzak durmak, düzenli ve planlı bir yaşam sürmekten geçer. Eğer kalp çarpıntıları sizi de rahatsız etmeye başladıysa öncelikle stresten uzak durmanızı öneririz.

Yüksek miktarda kafein alımı da kalp çarpıntılarının bir başka nedenidir. Aşırı miktarda çay, kahve tüketimi bu çeşit uyarıcı maddelerin artışına sebep olur. Her biri bir uyaran olan bu maddeler kalpte normalin dışında birkaç atıma sebebiyet verir. Bu durum genellikle kısa sürmekte ve kalp eski ritmine çabucak dönmektedir. Siz de kahve tiryakisiyseniz bu alışkanlığınızın dozunu iyi ayarlamanız gerekir. Çikolatada da bolca kafein bulunduğunu hatırlatmakta yarar var.

 Uykusuzluk bu istenmeyen kalp çarpıntılarının oluşmasında etkilidir. Gün boyunca yorulan bedeninizi dinlendirmek kalbinizin de ihtiyaçlarındandır. Uyku düzensizliklerinizin kısa zamanda bir çaresine bakmayı ihmal etmeyin.

Ne yapmalısınız?

Kalp çarpıntısı hissettiğinizde panik yapmayınız.  İstirahat edin ve derin derin nefesler alın. Soğuk içecekler içebilir, şiddetli şekilde öksürmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca sistemik bir hastalıktan dolayı ilaç kullanıyorsanız, ilaçlardan kaynaklı çarpıntılarınızın olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu tür durumları doktorunuzla hemen paylaşın.

Sorunun ana nedeni ne olursa olsun, eğer kalp çarpıntılarını sık sık hissetmeye başladıysanız mutlaka doktor kontrolünden geçmenizi tavsiye ederim. Çoğu durumda masum kabul ettiğimiz bu çarpıntılar, kimi zaman ciddi kalp hastalıklarının belirtileri olabilmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Kalp ve Damar Cerrahisi üzerine olan ihtisasını öğretim üyeleri: Prof. Dr. Ertan Onursal, Prof. Dr. Aydın Kargı, Prof Dr. Enver Dayıoğlu, Prof Dr. Emin Tireli, Doç Dr. Ufuk Alpagut öncülüğünde doğumsal, erişkin kalp ameliyatları ve damar ameliyatlarında bulunarak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda tamamladı. Uzmanlığını almasının ardından 2001 yılında İstanbul Memorial Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi departmanında göreve başlayan Dr. Hökenek, aktif olarak erişkin ve doğumsal kalp cerrahisi ameliyatlarında Doç. Dr. Barbaros Kınoğlu başkanlığındaki e ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube