Doktorsitesi.com

Aort anevrizması

Prof. Dr. Faruk Hökenek
Prof. Dr. Faruk Hökenek
18 Haziran 2015590 görüntülenme
Randevu Al
Aort anevrizması

Kalp ve Damar hastalıklarının en tehlikeli olanlarının başında Aortanevrizması gelmektedir. Aort bilindiği gibi vücuda temiz kanı taşıyan ana atardamardır. Damar duvarının yapısal zayıflığından kaynaklanan balonlaşmalar oluşur. Belirti vermeden yıllarca var olabilir. Hayati tehlike oluşturacak derecede bir hastalıktır.

Kalp yüksek basınçla kanı vücüda pompalarken bu basınçtan ilk ve en çok etkilenen Aort atardamarıdır. Atardamarın duvarlarında oluşabilecek incelme veya zayıflama sonucu anevrizmalar gelişir. Anevrizma damar duvarınıın dışarıya doğru balonlaşmasıdır.

Balonlaşan damar duvarı eğer erken fark edilmezse patlayabilir. Bu da ölümcül bir tablo gelişmesine neden olur.

Belirtileri nelerdir?

Aort anevrizmalarının, çok büyümediği müddetçe belirti vermediği bilinmektedir. Hastanın hiçbir şikayeti yoktur. Genellikle başka bir amaçla çekilen röntgen filminde veya benzer bir görüntüleme işlemi esnasında fark edilir. İlerleyen ve çok büyüyen aort anevrizmalarında ise anevrizmanın yerine bağlı olarak karında ya da göğüste ağrı oluşur.

Riskleri nelerdir?

Anevrizmaların içinde pıhtı oluşma ihtimali yüksektir. Burada oluşan pıhtıların beyin damarlarını tıkaması ve felç oluşturması riski mevcuttur. Teşhiste geç kalındığı durumlarda en büyük risk ise anevrizmanın patlamasıdır. Genellikle ölümcül bir tablodur.

Tedavisi var mı?

Aort anevrizması olan hastanın açık ameliyat olması veya endovasküler onarım denilen yöntemin kullanılarak risklerin ortadan kaldırılması hedeflenir.

Kimler risk altında?

Ateroskleroz
Hipertansiyon
Diyabet
Yüksek Kolestrol
Sigara Alışkanlığı
Genetik Faktörler
Biküspit Aort Kapağı

Etiketler

Aort anevrizması tedavisiBalonlaşan damar duvarıAort anevrizması belirtileriAort anevrizması nasıl anlaşılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Faruk Hökenek

Prof. Dr. Faruk Hökenek

Doç. Dr. Faruk Hökenek, 1970 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Hökenek, 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır