Kaktüs gibi olmak

Kaktüs gibi olmak

İnsan temasla, yani sosyal ilişkiler içinde bulunarak var olur. Temasın yokluğu yada azlığı ruhsal açıdan işlevsel değildir. Başkasına temas etmek güven duygusunu ve cesareti arttırdığı gibi insanın kendisini tanımasında da rol oynar. ‘Öteki olmadan ben yokum’ demiş Kemal Sayar. Bu bakışa göre insan insanın aynasıdır. Ötekinin aynasında kendini görür aynaya bakan. Ancak temasta olmak da bazen sorunlara yol açabilir. Beklediği sevgiyi, ilgiyi göremez, ihtiyacı olan desteği alamaz ilişkide olduğu kişiden. Ve bu eksikliği hedeflerinin önünde engel olarak görmeye başlar.

Benzer sorunları olan danışanlarımla karşılınca kaktüsü hatırlarım. Kaktüs denilince çöl, kuraklık, diken gibi nahoş kelimeler gelir akla. Birçoğumuzun evinde gözümüzün önündedir. Ama kaktüsün varoluşuna dikkat etmemişizdir çoğu zaman. Ben kaktüse bakınca gücü hatırlıyorum. Bana göre güçlüdür kaktüs... Günlerce susuz yaşayabilir. Canlılığını sürdürmesi için suya da ihtiyacı yoktur ilgiye de. Var oluş amacını çözmüştür bir bakıma.. Herkese kendini sevdirmeye, herkes tarafından beğenilmeye ihtiyaç duymaz. Nitekim herkes bilmez kaktüsün çiçek açtığını.. Çoğuna göre kaktüs dikendir, serttir. Ama umurunda mı kaktüsün? O işine bakar. Sahip olduğu hayatı sıkıca kavrar. Varoluş amacı için büyür, gelişir, çiçek açar.

Kaktüsü anlattığım birçok danışanımın kaktüse olan hayranlığı ve kendine olan inancı artıyor. Bu zamana kadar bazı danışanlarım dikenleri olduğu için hayallerinin peşinde koşmaktan vazgeçtiğini, kaktüsün hikayesinde olduğu gibi aslında çiçek açmak için dikenlerin engel olmadığını anladı. Bazı danışanlarım ise bu zamana kadar dikenleri olduğu için hep şikayetçi ve memnuniyetsiz olduğunu ve dikenleriyle birlikte yaşamanın da mümkün olduğunu fark etti.

Sözün özü, sen de kaktüs gibi ol. İçindeki cevheri ortaya çıkarmak için başkalarının seni sevmesini, onaylamasını, seni desteklemesini, sana cansuyu olmasını bekleme. Kendini sevilmez, yetersiz, beceriksiz hissettiğinde kaktüsü hatırla ve dikenlerinin üstünden çiçekler aç.

İnsan temasla, yani sosyal ilişkiler içinde bulunarak var olur. Temasın yokluğu yada azlığı ruhsal açıdan işlevsel değildir. Başkasına temas etmek güven duygusunu ve cesareti arttırdığı gibi insanın kendisini tanımasında da rol oynar. ‘Öteki olmadan ben yokum’ demiş Kemal Sayar. Bu bakışa göre insan insanın aynasıdır.

Bu makale 16 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nermin Yurttaş

Psikolog Nermin Kübra Yurttaş 2012 Ankara Psikoloji mezunudur. Mezuniyetinden beri hem bireylere hem de çiftlere ve ailelere yönelik danışmanlık yapmaktadır. Tıp Fakültesinde psikiyatri hastaları ile üç yıl, kanser hastaları ve çeşitli kronik hastalıkları olan hastalarla iki yıl çalışmıştır. İki sene Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığında şiddete maruz kalan kadınlara danışmanlık yapmış ve ceza mahkemelerinde ve aile mahkemelerinde bilirkişi olarak görev almıştır. İlgi alanları ise şöyle; Evlilik öncesi hazırlık programı, evlilik ve ilişki sorunları, kanser ve kronik hastalıklar, depresyon, kaygı bozuklukları, gebelik, travma ve şiddet, uyum bozukluklarıdır. Bireysel görüşmelerinde Bilişsel Davranışçı Terapi, ve Psikodramayı, çiflterle yaptığı çalışmalarda Hürol Fışıloğlu'nun İlişki Pusulası modelini ve Psikodramayı kullanmaktadır. Tür ...

Etiketler
Sosyal ilişkiler
Psk. Nermin Yurttaş
Psk. Nermin Yurttaş
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube