Çok sevmek yeter mi?  (başlık)

Çok sevdiğinizde yani hisler baskın olduğunda düşüncelerinize egemen olur. Böyle durumlarda doğru bildiğinizi unutabilir veya yanlış olduğunu bildiğiniz şeyleri yapabilirsiniz. Bazı kişilerin evlenmek istediği kişi için “Benim için yanlış biri olduğunu biliyorum, ama çok seviyorum” dediğine şahit oluyorum.

Çok sevmek yeter mi?  (başlık)

Çok sevmek yeter mi?  

 

Çok sevdiğinizde yani hisler baskın olduğunda düşüncelerinize egemen olur. Böyle durumlarda doğru bildiğinizi unutabilir veya yanlış olduğunu bildiğiniz şeyleri yapabilirsiniz. Bazı kişilerin evlenmek istediği kişi için “Benim için yanlış biri olduğunu biliyorum, ama çok seviyorum” dediğine şahit oluyorum. Fışıloğlu ‘hisler sisler gibidir’ der. Yani hisleriniz gerçekleri olduğu gibi görmenizi engeller. Sis dağıldığında görüntünün netleşmesi gibi hisler dağıldığında da o kişiye yönelik çarpıcı ve üzücü olabilecek gerçeklerle karşılaşabilirsiniz.

 

Evlilik öncesinde yapılan en önemli hatalardan biri evliliğe dair gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmaktır. Örneğin partnerinde hoşuna gitmeyen özelliğinin evlendikten sonra değişeceğine inanmak. İletişimin dört önemli unsurundan birisi olan "beklentiler"e konuşmada yer verilmediği için özel yaşamda büyük sorunlar yaşanabilir. Çiftlerin evlenmeden önce yapması gerekenlerden birisi hoşuna gitmeyen şeyleri partnerine uygun bir dille söylemesi, ikincisi partnerinin bu huyundan vazgeçmesini istediği yönündeki beklentisini sözelleştirmesi, eğer partneri bu konuda değişmeyeceğini söylüyorsa evlendikten sonra onu değiştiremeyeceğini bilmesi gerekir.

 

Bu makale 17 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nermin Yurttaş

Psikolog Nermin Kübra Yurttaş 2012 Ankara Psikoloji mezunudur. Mezuniyetinden beri hem bireylere hem de çiftlere ve ailelere yönelik danışmanlık yapmaktadır. Tıp Fakültesinde psikiyatri hastaları ile üç yıl, kanser hastaları ve çeşitli kronik hastalıkları olan hastalarla iki yıl çalışmıştır. İki sene Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığında şiddete maruz kalan kadınlara danışmanlık yapmış ve ceza mahkemelerinde ve aile mahkemelerinde bilirkişi olarak görev almıştır. İlgi alanları ise şöyle; Evlilik öncesi hazırlık programı, evlilik ve ilişki sorunları, kanser ve kronik hastalıklar, depresyon, kaygı bozuklukları, gebelik, travma ve şiddet, uyum bozukluklarıdır. Bireysel görüşmelerinde Bilişsel Davranışçı Terapi, ve Psikodramayı, çiflterle yaptığı çalışmalarda Hürol Fışıloğlu'nun İlişki Pusulası modelini ve Psikodramayı kullanmaktadır. Tür ...

Etiketler
Çift terapisi
Psk. Nermin Yurttaş
Psk. Nermin Yurttaş
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube