Kadınlarda boşalma bozukluğu

Kadınlarda boşalma bozukluğu

BEN DE BOŞALMAK İSTİYORUM!

KADINLARDA BOŞALMA BOZUKLUĞU”

Her kadın birden çok boşalma ya da orgazm yaşayabilme becerisine sahip iken birçok kadın hayatı boyunca boşalma yaşayamamıştır. Bu oranın % 30 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Yine tahmini % 65 lerde bir oran da cinsel ilişki sırasında boşalamadığını belirtmiştir. Kadınların sadece tahmini % 20 si vajinal boşalmayı yaşamıştır ki bu klitoral boşalmadan daha güçlü olduğu bilinmektedir.

Maalesef kadın cinselliği ile ilgili hala yanlış bilgiler ve önyargılar mevcuttur. Birçok kadın cinsel ilişkisinde orgazm taklidi yapmaktadır. Erkeklerin bunu anlaması nerdeyse imkansızdır. Bir kadını boşaltabilmenin yolu kadını düşünsel ve fiziksel olarak hazırlamak ve yönlendirmekle mümkündür.

Boşalma süresi her kadında değişkenlik gösterebilir. Primer boşalma sorunları daha sık görülür. Sekonder boşalma sorunlarında ise mutlaka altta yatan bir depresyon, evlilik içi çatışma vb.başka bir neden aranmalıdır.

Kadın boşalmayı öğrenebilir. Boşalmayı öğrenmek bisiklete binmeyi öğrenmek gibidir. Bu yüzdendir ki genç kadınlarda boşalma sorunları daha sık görülür. Ancak kadın bir kez boşalmayı öğendiği zaman, kötü cinsel iletişim, ilişki çatışması, travmatik bir yaşantı, ruhsal ya da tıbbi bir problem yaşamadıkça bu becerisini yitirmesi kolay kolay mümkün değildir.

Boşalma sorunlarında terapi tedavisine geçilmeden önce kadının yaşı, cinsel deneyimi ve cinsel uyaranların yeteliliği önce değerrlendirilir. Jinekolojik muayene ön şarttır. Herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı da mutlaka araştırılmalıdır. Özellikle depresyon, tansiyon, alerji vb. ilaçları boşalma sorunlarına yol açabilmektedir.

Daha sonra cinsel ilişki sırasında; mekanın uygunluğu, partnerin her türlü davranışı ve cinsel ilişkinin zamanı detaylı değerlendirilmesi gereken en önemli hususlardandır. Boşalma için yeterli süre ve yoğunlukta , uygun uyarının yapılıp yapılmadığı da değerlendirilmelidir.

En sık görülen kadınlarda boşalma sorunları nedenleri:

sosyokültürel nedenler

suçluluk duyguları

takıntılı bir şekilde ilişkinin detaylarına takılma, daha iyi olması takıntısı vb.

Kendini fazla eleştirme

vücudunu beğenmeme

başaramama korkusu

eşin reddi

bedenle ilgili yanlış inançlar

cinsel bilgi yetersizliği

kontrol kaybı endişesi

gevşeyememe ve kendini ilişkiye verememe

hamile kalma korkusu

cinsellikle ilgili abartılı beklentiler

olumsuz aile tutumları

çocukluk yıllarında cinsel istismar, cinsel saldırı, ensest vb. Durumlar

partnerinin erken boşalma ya da sertleşme sorunları olması

çift olarak cinsel teknikler konusunda yetersizlikleri

erkeklere karşı öfke ve kızgınlık duyguları

partnerini güçlü görememe, saygı duyamama

Son söz; her kadın zihinsel olarak rahat olduğunda, partneri tarafından doğru ve uygun şekilde yeterli süre uyarıldığında boşalabilir. Ve cinselliğini yaşayan her kadının boşalmaya hakkı vardır. Cinsel terapistlerden yardım almaktan korkmayın. İster bir kadın olarak ister eşi olarak..

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Kadınlarda cinsel problemler
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube