Stres ile mücadele

Stres ile mücadele
Her gün yaşanılan onlarca hatta belki daha fazla insanlarla iletişimimiz ve olaylar psikolojimizi biz farkında olmadan olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedir. Burada olumlu olan etkilenmelerimizin bizim için   pozitif şeyler olduğunu belirterek olumsuz etkilenmelerin üzerinde duracağız.
İkinci bir durum ise kendi hakkımızda sahip olduğumuz düşüncelerimiz. kendimizi beğenmeme ya da düşüncelerimizin yetersiz olduğunu düşünme vb. gibi çoğaltabileceğimiz kendimize yönelik gerçekleştirdiğimiz olumsuz düşünceler de psikolojimizi olumsuz olarak etkilemekte ve yavaş yavaş stres düzeyimiz artmaya başlamaktadır. genel olarak farkında olmadan işleyen yukarıda belirttiğim süreç bizim hızlı bir şekilde strese girmemizi ve akabinde depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasında önemli faktörler olarak belirtilmelidir.
Diğer insanlar ile geçekleşen iletişim ve etkileşimden doğan olumsuzlukları belirlemek ve bunların nasıl çözülebileceğine yönelik yapacağımız çalışmaların başında KİŞİLER ARASI DUYARLILIK düzeyimizin belirlenmesi ve olması gereken bir seviyede olup olmadığını kontrol ederek Psikolojik değişim ve düzelme çalışmalarımıza başlayabiliriz. Kişiler arası duyarlılık durumumuzun hassas olması bizim herkesin hakkımızdaki görüş ve düşüncelerini mantık süzgecimizden geçirmeden etkilemesine izin vermemiz anlamını taşımaktadır.Bu durumun yeniden düzenlenerek kişiler arası duyarlılık düzeyimizi olması gereken biçime getirmek oldukça önemli bir adım olacaktır.
Çözüme yönelik yapacağımız diğer bir çalışma ise kendimizi olumsuz olarak düşünmekten kurtarmaktır. yani kendimize başarısız,beceriksiz,şanssız vb.. gibi algıları ifade etmeden daha mantıklı bir düşünce sistemi oluşturarak.. daha önceden kendimize söylediğimiz olumsuz düşüncelerimizden kurtulmak bizim stres ile mücadelemizi kazanmamızda önemli faktörler olarak düşünülmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Halil İbrahim Çabuk

Etiketler
Stresi tetikleyen sebepler nelerdir
Uzm. Psk. Dan. Halil İbrahim Çabuk
Uzm. Psk. Dan. Halil İbrahim Çabuk
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube