Kadın hormonları ve beslenme

Sağlıklı yaş almak için bedenimize iyi bakmalıyız. Beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı değişiklikleri, hormonal değişikliklere bağlı olarak bedenimiz değişmektedir.

Kadın hormonları ve beslenme

Sağlıklı yaş almak için bedenimize iyi bakmalıyız. Beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı değişiklikleri, hormonal değişikliklere bağlı olarak bedenimiz değişmektedir.  

Regli dönemi, premenapoz- menapoz-post menapoz dönemleri, gebelik ve emzililik döneminde vücudumuzun ihtiyaçları artar ve değişir. Bu dönemlerin daha rahat ve sağlıklı geçmesi beslenme ile mümkündür. Aynı zamanda yaş ile birlikte östrojen ve progesteron hormonlarının salınımı değiştiği için de vücudunuz size belli başlı semptomlar vermeye başlayacaktır.  

Peki bu semptomlar neler? 

Sıcak basması, aşırı terleme, kilo artışı, yağ dokusu artışı, tatlı isteğinde artış, anksiyete, depresyon, libido azalması, vajinal kuruluk, akne oluşumu, şişkinlik, kabızlık, odaklanma güçlüğü, halsizlik, ödem hissetmeniz gayet normal. Çünkü vücutta progesteron hormonu salınımı düşmeye başladığı için vücutta östrojen dominansı meydana gelir. Bu semptomları yaşamamak ve ilerleyen süreci daha sağlıklı atlatmak için nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.  

Bu durumu dikkate almazsak vücut sinyaller vermeye başlar. Meme kistleri, regli döneminin daha ağrılı geçmesi, bağırsak florasının bozulması, sindirim sistemi problemleri, bağırsak hastalıkları, endokrin sistemi hastalıkları riski artar.  

Aynı zamanda tanı almış olduğunuz PCOS, infertilite, endometriozis, meme ve rahim ca, insülin direnci, hipotiroidi gibi hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi desteği almalısınız.  

Beslenmede nelere odaklanıyoruz?  

Bu durum kişiden kişiye göre ve başvuru sebebine göre değişir. Ancak semptomların baskılanması sağlıklı endokrin, sindirim sistemi ve vajinal flora herkes için önemli.  

1.Demir dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri. Özellikle kadınlarda demir eksikliğine çok fazla rastlıyoruz. Çünkü regli dönemi sırasında çok kan kaybettikleri için demir eksikliği riski daha yüksektir. Demirden zengin gıdaları beslenme programlarına yer veriyoruz. (ıspanak, kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller, çiğ kuruyemişler, kuru meyveler vb.) C vitamini içeren besinlerle kombine olarak veriyoruz ki demir emilimi artsın. (Limon, kırmızı biber, nar, yeşil biber, portakal vb.) Kafein tüketimini sınırlandırıyorum veya yemeklerden 45 dakika sonra kafein alımına dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Kalsiyumdan zengin besinler demir içeri yüksek besinlerle birlikte verilmemeli. En önemlisi demir emilimi bağırsaklarda olduğu için sağlıklı bağırsak florası olmalı!  

2.Kalsiyum ve D vitamini kemik sağlığı için önemli. Kan değerlerinde rutin olarak baktarılmalı gerekirse hekim kontrolünde takviye kullanılmalı.  

3.Günlük yeteri kadar protein alımı sağlanmalı. Kas kaybı yaşamamak için hem protein tüketimine dikkat edilmeli hem de egzersizle desteklemeli.  

4.Lif açısından zengin beslenilmeli. Dengeli ve renkli bir tabak oluşturulmalı. Tek tip beslenme düzeninden ve düşük kalorili diyetlerden kaçınmalısınız.  

5.Günlük su tüketimine özen gösterilmeli. Bu dönemlerde ödem problemi olduğu için ekstra su tüketilmeli ki vücutta dehidrasyon meydana gelmesin.  

6.Uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Uyku melatonin salınımı için önemli. Melatonin metabolizmanızın çalışması, kas krampları olmaması, bilişsel disfonksiyon yaşamamanız için önemli.  

7.Stresi kontrol altına almalısınız. Eğer stresi kontrol altına almazsanız kortizol artar bu da yağlanmayı arttırır.  

 

Bu makale 20 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serez Tuğçe Uysal

Lisans eğitimimi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde tamamlamış bulunmaktayım. Aynı zamanda lisans eğitime ek olarak Anadolu Üniversitesi Turizm ve Konaklama İşletmeciliği bölümüne devam etmekteyim. Eğitim süresince kendimi stres yönetimi, motivasyon ve davranış stratejileri yönünden geliştirmeye özen gösterdim. Mesleğimde bütüncül beslenmenin önemli olduğunun farkındayım ve almış olduğum eğitimlerle, öğrenim sürecinde öğrendiklerimle bir diyetisyenin sadece zayıflama amaçlı hizmet etmeyip asıl amacının sağlığı bir bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Danışanlarıma tıbbi beslenme tedavisi, sürdürülebilir ve kişiye yönelik bir beslenme programı hazırlayarak katkı sağlamaktayım. Aldığım eğitimlerle birlikte kişiye özel olarak GAPS, Fonksiyonel Tıp, aromaterapi ve fitoterapi protokolleri eklemekteyim.     Çalışma hayatıma ...

Etiketler
Menapoz
Dyt. Serez Tuğçe Uysal
Dyt. Serez Tuğçe Uysal
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube