İyi cinsel yaşamın püf noktaları

İyi cinsel yaşamın püf noktaları

Cinsellik kişinin en mahrem alanıdır. En çok yasaklanan, ayıplanan, utanılan, merak edilen fakat hakkında en az konuşulan konudur. Bazen dini görüşümüz bazen toplumsal tabular cinsellik hakkında yeterli bilgiyi edinmemizi olanaksız kılar. Cinsel işlev bozukluklarının temelinde ya da kişilerin tedavi arayışına geç girmelerinin altında cinsel bilgi eksikliği yer almaktadır.

Cinsellik bilinen penis vajina birlikteliğinin çok ötesinde öğrenibilinen, geliştirilebilinen ve iki taraf içinde haz alınabilinen bir yaşantıdır. Tatmin etmeyen cinsel yaşantı kader değildir. Bunun için önemli olan kişinin sorunun bilincinde olması ve değişim için somut bir adım atmasıdır.

Cinsel sorunlar insanları en fazla mutsuz eden sorunlar arasındadır. Cinsel sorunlar tedavi edilmediği takdirde kişilerde başka farklı psikolojik sorunlara da yol açmaktadır.

Cinsellik yetişkin kişilerin  doğru ve sağlıklı koşullarda yaşaması gereken bir durumdur. Mutlu ve doyurucu cinselliğin ön koşulu, karşılıklı saygı ve eşler arası etkin iletişim ve paylaşımdır. Mutlu bir cinsel yaşam için ilişki karşılıklı güven, dürüstlük, açıklık, paylaşım ve saygı üzerine kurulmalıdır.

Mutlu ve doyumlu bir cinsellik için kişiler birbirlerine karşı sorumlu davranmalı, mahremiyete ve kişisel hassasiyet ve bakıma  önem verilmelidir. Karşılıklı sevgi, saygı ve güvene dayanan bir ilişkide, cinsellik her iki cinsel eş için daha haz verici olabilmektedir.

Cinsel ilişki için uygun zaman ve ortam seçimi önemlidir. Güvensiz ortamlarda kadının haz alması  olanaksızdır. Çünkü kadın, cinselliğe daha fazla toplumsal kaygılarla yaklaşır ve yine cinsel haz duyabilmesi için tüm duyu organlarının ve beynin buna hazır olması gereklidir. Çift, cinselliğe ilişkin mitleri (yanlış inanışları) ve toplumsal değerleri, kişisel kaygıları birlikte konuşarak ve paylaşarak aşmaya çalışmalıdır.

Çiftler arasında yaşan en büyük sıkıntılardan biride budur. Çiftler cinsellik hakkında birbirleriyle konuşmayıp, paylaşımda bulunmamaktadır. Birbirlerinin düşüncelerini, cinsel zevklerini, haz noktalarını bilmeden cinselliği yaşamaya çalışmaktadırlar. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel ilişki için kendimizi ve partnerimizi iyi tanımak ve doğru bilginin sahibi olmak gerekmektedir. İyi ve doyumlu bir cinsel yaşam için kişinin bedenini, cinsel zevklerini tanıması ve oluşturması gerekmektedir.

 Cinsellikte kişisel sınırlar önemlidir fakat bunların partner/ eşle paylaşılması daha da önemlidir.

İyi bir cinsel ilişkinin ön koşullarından biride ön sevişmeye yeterince zaman ayırılmasıdır. Cinsel ilişkinin en önemli kısmı ön sevişmedir. Ön sevişme özellikle sertleşme problemi yaşayan erkekler ya da cinsel isteksizlik duyan kadınlarda cinsel ilişkiye motivasyonu arttırmaktadır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Zeynep Kaya

Psikolog Zeynep Kaya, Ankara Ufuk Üniversitesi'nde psikoloji eğitimini tamamladı ve ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde BDT yönelimli Uygulamalı (klinik) Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Eğitimi sırasında Ankara Çankaya Belediyesine bağlı Gündüz Bakım evleri, Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri servisi, Özel Boylam Psikiyatri hastanelerinde klinik stajlarını tamamladı ve eğitim hayatı boyunca bir çok kongreye katıldı,16. Ulusal Psikoloji Kongresinde Evliliğe Bakış açısının günümüzde uğradığı değişimi baz alan araştırmasını sundu, kendisi halen akademik çalışmalarına devam etmektedir. Psikolog Zeynep Kaya'nın aile danışmanlığı eğitimi, cinsel işlev bozukluğu eğitimi, oyun terapileri eğitimi, çocuklarda görülen uyum ve davranış bozuklukları, çocuk resimlerini yorumlama, çocuk değerlendirmesinde ...

Etiketler
Cinsel rahatsızlık
Uzm. Psk. Zeynep Kaya
Uzm. Psk. Zeynep Kaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube