Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu: özellikle geceleri ortaya çıkan bacaklarda ağrı, kasılma ve nahoş hislerle karakterize bir hastalıktır.

Huzursuz bacak sendromu

⇒ Huzursuz bacak sendromu uyku kalitesini en sık bozan hastalıklardan biridir.  Çoğunlukla  bacaklarda istirahat halindeyken ortaya çıkan nahoş hisler veya ağrı, bu hislerin geçmesi için bacakları hareket ettirme isteği, bu hareket ettirme sonrası hastanın huzura kavuşması ile karakterizedir. 

⇒ Yürüme veya germe şikayetlerin azalmasını ya da tamamen geçmesine neden olabilir.  Şikayetler geceleri artar. 

⇒ Nahoş hisler batıcı, krampa benzer ve ağrının da eşlik ettiği durumlar olabilir.

⇒Tek bacak, iki bacak veya bazen tüm kollar ve bacaklarda şikayetler ortaya çıkabilmektedir.  Sadece kollarda olması çok nadirdir.

⇒ Huzursuz bacak sendromu nedenleri arasında :

           • endişe,

           • stres,

           • uyku bozukluğu,

           • demir eksikliği,

           • vitamin eksikliği sayılabilmektedir. 

⇒ Ayrıca nöropati, böbrek yetmezliği, romatolojik hastalıklar, diyabetes mellitus, guatr, multipl skleroz (MS) , Parkinson hastalığı, Huntington hastalığı ve amiyotrofik lateral skleroz gibi hastalıkların seyrinde de görülülebilmektedir.

⇒ Tedavide medikal ilaçlar ( dopaminerjik ilaçlar, bazı antiepileptikler) ve tamamlayıcı tıp yöntemleri ( akapunktur, nöral terapi, ozon tedavisi..) kullanılmaktadır.

Bu makale 14 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar

Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar,1984 yılında Hatay’ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. İlk öğretimini Payas Şehit Çevik İlköğretim Okulu’nda, orta ve lise öğretimini Dörtyol Süleyman Demirel Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2006 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2009-2011 tarihleri arasında Sinop Türkeli Devlet Hastanesi’nde hizmet vermiştir. 2016 yılında Taksim İlk Yardım Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Nöroloji ihtisasını tamamlamıştır. 2016-2022 tarihleri arasında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde hizmet vermiştir.

Üye Olduğu Mesleki Dernek ve Kuruluşlar

  • Türkiye Nöroloji Derneği

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Huzursuz bacak hastalıgı
Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar
Uzm. Dr. Emine Mercan Sakar
Tekirdağ - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube