Hissettiğimiz en güçlü duygulardan birisi olan öfke ile nasıl baş edebiliriz?

Hissettiğimiz en güçlü duygulardan birisi olan öfke ile nasıl baş edebiliriz?

Yaşadığımız bir çok sosyal ve kişisel problemleri ele alıp incelediğimizde temelinde öfkenin hatırı sayılır bir etkisi olduğunu görebiliriz. Yaşantılarımızda sık sık kendini gösteren bu güçlü duyguyu tanıtmak ile yola çıkmak istiyorum. Öfke bir davranış olmamakla beraber, her insanın yaşadığı gayet doğal bir duygudur.Günlük hayatınızda trafikte sinyal yakmadan şerit değiştiren bir sürücüye öfke hissettiğiniz gibi okulda bir öğretmeninize, sözünüzü dinlemeyen çocuğunuza, saatinde randevusuna gelmeyen sevgilinize ya da yeteri kadar ilgi göstermediğini düşündüğünüz eşinize sinirlenebilirsiniz.

Zaman zaman öfkenizin kaynağını yakın çevrenizdekiler oluşturabildiği gibi bazen de kişisel kuruntularınız önceki geçmiş deneyimleriniz, kişilere ya da olaylara karşı öfkenizin çıkmasına sebep olabilir. Görüldüğü gibi öfkeye yol açan pek çok neden ortaya çıkabilir. Haksızlık yapıldığını düşündüğünüzde, fiziksel, sözlü her türlü şiddete maruz kaldığınızda bu güçlü duyguyu hissedersiniz. İşte en önemli noktalardan biri b duyguyu hissediyorken onu kontrollü bir şekilde ifade etmektir. Bunu başaramadığınızda çevrenizdekilere ve ilişkilerinize zarar verebilir, saldırganlaşabilirsiniz. Diğer yandan öfkenizi fark ederek bunu karşınızdaki kişiye sağlıklı bir yolla ifade ettiğiniz zaman bu duygu ile daha rahat baş ettiğinizi görürsünüz.

Peki  öfkenizi sağlıklı bir şekilde nasıl ifade edebilirsiniz? Bu sorunun cevabına değinmeden önce öfkenizin içe ve dışa yöneldiği durumları irdelemek istiyorum. Bazı kişiler öfkesini ifade etmekte zorlanırlar bunun yerine bulundukları  ortamda küserek ya da somurtarak tepkilerini belli etmeye çalışırlar. Öfkesini bu şekilde içe yönelten kişilerde bazı fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklar görülebilir. Örneğin kan şekerinin yükselmesi, bazı psikosomatik hastalıklar, unutkanlık ve dikkat bozukluğu ortaya çıkabilir. Öfkenizi dışa yönelttiğinizde ise karşınızdaki kişilere karşı kontrolsüz davranışlar gösterebilirsiniz. Öfkenizi kontrollü ifade edemediğinizde bu durum ilişkilerinizdeki yıpranmalara ve toplum tarafından dışlanmaya yol açabilir.

Şimdi öfkenizi nasıl ifade ederseniz kontrollü olur buna cevap arayalım. Öncelikle sizi nelerin öfkelendirdiğinin farkına varın. Farkındalık süreciniz öfkeniz ile baş etmenin ilk basamağını oluşturacaktır. Varmak istediğiniz amacınızı öfkenizin göz ardı etmesine izin vermeden, bazı stratejiler geliştirmeye çalışmanız yerinde olacaktır. Yaşadığınız bir olaya çok öfkelendiğiniz fark ettiğinizde, bunu nasıl dışa vurursanız hem amacınızdan uzaklaşmamış olursunuz hem de yaşadığınız problemin büyümesine engel olursunuz? 

İşte size bazı kontrol etme stratejileri...

- Burnunuzdan derin bir nefes alıp ağzınızdan yavaşça nefesi verin. Bu sırada içinizden 10'a kadar sayın ve amacınızı hatırlayın.

-Yaşadığınız olayı genelleme yapmadan, gerçekçi bir şekilde algılamaya çalışın.

-Yaşadığınız öfkeyi fark ederek , başka bir alternatif çözüm belirlemeye çalışın.

-Kırıcı ve suçlayıcı cümleler kullanmadan ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi karşınızdaki kişi ile paylaşın.

Bu stratejilerin öfkenizi kontrol altına almak için yeterli olmadığını deneyimlerseniz destek almaktan kaçınmayın çünkü öfkenizi kontrol altında tutamadığınızda sadece öfke ile değil beraberinde bir çok problemle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Yaşam kalitenizi yükseltmek sizin elinizde unutmayın...

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayçin Özgür

Etiketler
Öfke kontrolü nedir?
Uzm. Psk. Ayçin Özgür
Uzm. Psk. Ayçin Özgür
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube