Psikolojik sorunlara bakış açısı

Psikolojik sorunlara bakış açısı

Psikolojik Sorunlara Bakış Açısı

            Psikoloji insanın duygu ve düşüncesini analiz eden, insanın anlamlı şekilde yaşamasına yardımcı olan bir daldır.  Psikolojinin amacı insanın kendini anlaması ve farkına varmasıdır. Kendini gerçekleştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak kendini tanıması ve bilmesi gerekir. İçinde bulunduğu durumları bütünsel bakış açısı ile değerlendirmelidir. Kimim ben, amacım nedir vb sorulara cevap vermesi gerekmektedir.

            Duygu ve düşünce yuvası olan insan, kontrolü kaybettiği durumlarda ruhsal sorunlar yaşayabilir. Soyut kavramlar olan olumsuz düşünceler, varlıklarını devam ettirmek için kişi depresyona sürükleyerek yaşam kalitesini düşürerek kişiye yanlış kararlar aldırabilir. Alının yanlış kararların neticesinde yaşanan ilişkilerin kalitesi düşebilir, ekonomik sorunlar yaşanabilir veya istenilmeyen olumsuz davranışlar (intihar eğilimi, madde kullanımı) oluşabilir. Kişilerin sorunlara bakış açısı çok önemlidir. Boş vermek, ya da psikoloji düzelir diyerek ihmal etmek sorunların büyümesine sebep olabilir.

            Erken teşhis hayat kurtarır. Tıpta erken teşhis çok önemlidir. Psikolojik rahatsızlıklarda sorunun büyümeden müdahale edilmesi, sorunla baş etme becerisin kazanmak çok önemlidir. Halk arasında psikolojik müdahaleler sonrasında direk iyileşme beklenmektedir. Terapilerde direk iyileşme diye bir durum söz konusu değildir. Sorunla baş edebilme becerisi verilmektedir. Olası durumlarda tekrar etme ihtimaline karşı verilen bu beceri kişiyi zor durumda bırakmayacağı gibi yaşanılacak problemlerinde üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır.

            Her insan özeldir. Kişinin yaşadığı problemde de özel ve değerlidir. Sorunun küçümsenerek ihmal edilmesi kişinin kendisine yapacağı en büyük hatadır.  Her insan rahat ve huzurlu bir hayat hak etmektedir.

Terapiden Notlarım

Gaziantep de bulunmakta olan terapi merkezinde karşılaştığım birkaç danışan tepkisine yer vermek istiyorum.

İlk olarak 25 yaşlarında depresyon tanısı ile gelmiş bir danışanımın cümlesi şu şekilde           “ hocam aileme beni zorla buraya getirdi, ben istemiyorum. Ne yapacağım bilmiyorum.”  İdi. Depresyonda olduğunun farkında olmamakla beraber tedavi sürecine isteksiz bakış açısına sahip olduğunu görmektedir.

Boşanma aşamasında olan bir çift ile yaptığım bir çift terapisinde “ hocam beni dövsün eşimdir hakkı var ama az dövsün. Bu kadar dövmesine dayanamıyorum, öfkesine kontrol etmesi için geldik, benim için başka sorun yok. Gaziantep te ilişkilerde, evliliklerde böyle şeyler olur.” Gibi söylemlerde bulunmuştur. İlk olarak kendini değersizleştiren kadın danışanım, evlilik içi iletişimin ve sınırların olmadığının farkında olmadığını göstermiştir.

 

 

UZM. PSK. DAN. MUHİTTİN DAR

GAZİANTEP PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

 VE AİLE TERAPİ MERKEZİ

Bu makale 12 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Muhittin Dar

Uzm. Psk. Muhittin Dar, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almış, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Psk. Muhittin Dar, mesleki çalışmalarına ise şu an Gaziantep Psikolojik Danismanlik Merkez'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
instagram
Etiketler
Depresyon tedavisi
Uzm. Psk. Muhittin Dar
Uzm. Psk. Muhittin Dar
Gaziantep - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube