Hipertansiyon ve beslenme

Hipertansiyon ve beslenme

Hipertansiyon nedir?

Kalbin kasılmasıyla pompalanan kanın atardamar duvarında yaptığı basınca kan basıncı veya tansiyon denir.Büyük tansiyon(sistolik) ve küçük tansiyon(diyastolik) olmak üzere iki değerden oluşur.İdeal kan basıncı 120/80 mmHg 'dir.Kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.

Zararı nedir?

Zamanla damarları etkileyerek

*damar sertliği(ateroskleroz)

*böbrek yetmezliği

*kalp krizi

*kalp yetersizliği

*felç

*beyin kanaması

*görme bozuklukları gibi rahatsızlıklara yol açar.

Tedavi nasıl olmalı?

Doktorunuzun verdiği ilaçları mutlaka düzenli bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz.Bununla birlikte sağlıklı beslenme ve düzenli fizik aktiviteye mutlaka özen gösterilmelidir.

Beslenmenin sağlıklı ve dengeli olması tansiyon kontrolünü sağlamada ve oluşturacağı riskleri engellemede yardımcı olur.

Hipertansiyon hastalarının ağırlıklarının ideal sınırlarda olması çok önemlidir.Obezitenin olması riskleri daha da arttırmaktadır.İdealin üzerinde ağırlığa sahip bireylerde 1 kilogramlık ağırlık kaybı bile kan basıncını 1-2 mmHg düşürür.

Sigaradan mutlaka uzak durulmalı .Siğaranın bırakılması kan basıncını daha dengeli hale getirecektir.

Sağlıklı ,dengeli beslenme ile her zaman düzenli egzersiz olması gerektiğini vurgularım.Düzenli egzersiz kan basıncını düşürmeye ve daha kolay dengeyi yakalamaya yardımcı olacaktır.Haftada 5 gün en az yarım saat kadar olan orta tempoda bir yürüyüşün bile çok olumlu etkilerini görebilirsiniz.

 

Beslenme önerileri

*Kilo kontrolü ve daha sağlıklı bir vücut için mutlaka tam tahıl ürünleri tercih ediniz.Özellikle ekmeklerinizi tam tahıllı, tam buğday ,çavdar gibi esmer ekmeklerden tercih ediniz.

*Omega 3 kalp ve damar sağlığı için mükemmel bir yağ .Düzenli olarak haftada 2 gün ızgara ya da fırında pişmiş balık tüketerek omega 3 yağlarından faydalanabilirsiniz.

*Et, tavuk ve balığı mutlaka derisiz ve yağsız  tercih ediniz.

*Mükemmel lif kaynağı olan kurubaklağilleri beslenmenizde haftada 2-3 kez mutlaka bulundurunuz.

*Günde en az 5 porsyon sebze -meyve tüketmeye gayret ediniz.

*Meyvelerinizin suyundan ziyade kendisini tercih ediniz hatta kabuklarıyla yenilebilenleri kabuklarıyla tüketiniz.

*Yemeklerinizde, yağları dengeli almak için zeytinyağı-fındıkyağı ve ayçicek-mısırözü yağı şeklinde değiştirerek tercih ediniz.

*Kalp damar sağlığı için tehlike oluşturan doymuş yağ içerikli gıdaların tüketimini mümkün olduğunca azaltınız.(yağlı peynirler,kaymak,krema,tereyağı,iç yağı,kuyruk yağı)

*Pişirme yöntemi olarak daha sağlıklı olan ızgara,haşlama,fırında ve kendi suyunda pişirme tekniklerini tercih ediniz.

Veee tuzzz!

Sofrada kesinlikle tuz kullanmayın.Tuzun içerisinde bulunan sodyum tansiyon için problem oluşturmakta.Yiyeceklerle aldığımız sodyum günlük sodyum gereksinimini karşılamaktadır.Gıdaların normal olarak yapısında zaten  tuz bulunduğu için ekstradan eklenmemeli.Tuzun içerisinde iyot bulunduğu için günlük iyot ihtiyacını karşılayacak kadar yani ¼ çay kaşığı kadar tuz tüketimi yeterlidir.

Tuzlu peynirler , zeytin, salamura, turşu, tuzlu soslar , işlenmiş etler(şarküteri ürünleri) ,cipsler, et suyu ve tavuk suyu tabletlerini kullanmayınız.

Hazır gıdaları satın alırken mutlaka etiket okuyunuz.Gıdaların sodyum içeriğine dikkat ediniz.1 Porsiyonunda 30 mg dan fazla sodyum içeren hazır gıdaları almayınız.

Maden suyu ve sodaların magnezyum-kalsiyumdan zengin olanlarını tercih ediniz.

Şalgam suyu ve meyan kökünün kan basıncını yükselteceği için tercih edilmemeli.

Alkol alımı sınırlandırılmalıdır.Alkol tansiyonu yükseltici etki gösterebilir.

Bu pratik öneriler sağlıklı beslenme planında olması gereken basit ve pratik önerilerdir.Mümkün olduğunca bu öneriler doğrultusunda beslenmeye dikkat edildiğinde daha sağlıklı tansiyon değerlerine sahip olabilirsiniz.

Sağlıklı bir yaşam dileklerimle...

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Hipertansiyon nedir?
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube