Diyabetle savaşan 6 besin!

Diyabetle savaşan 6 besin!

Obezite, hareketsiz yaşam, beslenme düzensizliği, yanlış beslenme davranışları ile Tip 2 diyabete yakalananların sayısı günden düne artmakta. Çalışmalar 20 yıl içinde 650 milyon kişinin diyabet hastası olacağı yönünde sinyaller veriyor. Ülkemizde 7 milyon diyabet hastası bulunuyor. Türkiye Diyabete Bağlı Ölümlerde Avrupa da 2. Sırada. Ülkemizde her 3 kişiden 1 i ise fazla kilolu. Bunun temelinde ise beslenme bozuklukları bulunuyor.

1- Sebze ve Meyveler: yüksek posa ve fitokimyasal içeriğiyle diyabete karşı koruyucu besinlerden!

2- Baklagiller: Günlük ortalama 50 gram tüketimi diyabet riskini dörtte bir oranında azaltabiliyor!

3- Çiğ Kuru yemişler: Günlük 20 gram ceviz, çiğ badem veya fındık tüketimi ile hem kalp damar hastalıkları hem de diyabet riskini azaltın!

4- Balık: Haftada en az 3 kez 1 porsiyon tüketerek, kızartmadan, bol sebzeler ile tercih edin! 

5- Yağsız Veya Az Yağlı Süt Ürünleri: İnsülin direncini azaltmaya, tokluk hormonlarının düzenlenmesine yardımcıdır. Protein kalitesi ile diyabete karşı koruyucudur.

6- İşlenmemiş Tam Tahıllar: İşlenmiş türün tüketimine kıyasla diyabeti neredeyse yarı yarıya önlüyor! Vitamin, mineral, posa, fitokimyasallar ile düzenli tüketimde diyabete karşı koruyucu!

Yüksek riskli gıdalar ise; asitli ve gazlı içecekler, yüksek şeker içeren gıdalar, işlenmiş kırmızı et ürünleri, rafine edilmiş tahıllardan oluşmakta. Bu besinlerin sık tüketimi ile Tip 2 Diyabet riskine yakalanma 3 kat daha artıyor!

Bu makale 24 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun

1994 yılı Bolu doğumludur. Lise öğrenimini 2012 yılında birincilikle tamamladıktan sonra kazandığı Beslenme ve  Diyetetik bölümünden 2016 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek  Lisans Programını GESTASYONEL DİYABET ve  BESLENME alanında tamamlayarak 2019 yılında Uzman  Diyetisyen ünvanı almıştır. Aynı yıl Başkent Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Programına başlayarak  akademik eğitim hayatına devam etmektedir.  Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile beraber Anadolu  Üniversitesi’nde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümünü tamamlamış, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler  Fakültesi’nde Sağlık Yönetimi Bölümü’ne devam etmektedir. 2016 yılından itibaren Özel Sağlık kuruluşlarında Diyetisyenlik mesleğine başlamış, 2018’de  DİYETEMA BESLENME VE DİYET DANIŞMANLIK MERKEZİ’ni kurmuş, A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Sebze ve meyveler
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Uzm. Dyt. Elif Melek Avcı Dursun
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube