Hayır diyememek

Hayır Diyememek

Hayır diyememek

Hayır diyememek, birçok insanın hayatındaki problemlerin başında gelen, çoğu zaman hayat kalitesini düşüren ve ilişkileri olumsuz etkileyen bir konu…
Neden hayır diyemeyiz?

Öncelikle kendimize bir bakıp bu sorunun yanıtını bulabilmemiz gerekiyor. Hangi durumlarda sonradan pişman olacağımız şekilde evet demişiz, kimlere evet demek zorunda hissetmişiz…

Sevilme ve kabul görme ihtiyacınız fazla olduğu için, herkes sizi sevsin size değer versin istediğiniz için ya da insanları kırmaktan, kaybetmekten korktuğunuz için hayır demekte zorlanıyor olabilir misiniz?

Hiç istemediğin halde birçok şeyi hayır diyemediğin için yapıyor olabilirsin.

İnsanları kırmaktan ya da seni sevmeyeceklerinden korktuğun için sürekli evet dediğinde çaban değersizleşiyor. Kendini diğerlerinden daha aşağıda görmeye başlıyorsun.

Kendini bir yana bırakıp başkalarının hayatını yaşamaya başlıyorsun.

Etrafındaki insanların senden beklentileri sürekli artıyor ve sürekli kendinden ödün verdiğin için senin de etraftan beklentilerin artıyor. Beklentilerine karşılık bulamadığında hayal kırıklıkların da artıyor ve kendini bir kısır döngünün içinde hissediyorsun.

Bu durum bir süre sonra depresif belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Hayır diyebilmek mümkün!

İstemediğin şeylere Hayır diyebilmek için öncelikle kendi sınırlarını belirlemelisin.

Sınırların net olduğunda hem kendine bakışın, hem de çevrendeki insanların sana bakışı daha değerli hale gelecektir.

Sınırların net olduğunda çevrendeki insanlar da nerede durmaları gerektiğini bilecektir ya da sen onları nerede durdurman gerektiğini bileceksin.

Dur ve düşün…

Hangi durumlarda hayır demek isterdin ya da şimdiye kadar hangi durumlarda hayır diyememek seni rahatsız etti.

Hangi zamanlarda, hangi durumlarda, kimlere hayır demeye ihtiyacın olduğunu fark et!

Hayır diyebilmek çoğu zaman ihtiyaçtır. Kendimizi koruyabilmemiz için gerekliliktir.

Hayır demekte zorlanan bir kişi olarak bu konuda pratik yapmak ve zaman istemek ilk adımınız olabilir. İlk anda hayır demek daha zordur ancak biraz zamanınız olduğunda, olayı daha detaylı düşündüğünüzde, gerçekten ne istediğinizi fark etmeniz ve iyi hissedeceğiniz cevabı vermeniz mümkün olabilir. İlk zamanlar hayır demek daha zor olacağı için karşınızdaki kişiye alternatif sunmayı deneyebilirsiniz.
Hayır demenin reddetmek olmadığını unutmayın. Hayır demek sizi sıkıntıya sokacak diye düşünüyorsunuz ancak hayır diyemediğinizde yaşadığınız sıkıntı sizi 'sorun'a götürürken, hayır diyebildiğinizde yaşadığınız sıkıntı sizi 'çözüm'e götürecektir.
Hayır demeye karar verdikten sonra çok uzun açıklamalar yapmak zorunda olmadığınızı unutmayın.

Bazen hayır sadece hayırdır.

Ben istemediğim için hayır…  

Bu makale 23 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Sibel Kuru

1985 yılında doğdum, çocukluğumu Karadeniz'in çok güzel bir köyünde geçirdim... Tek hayalim olan Hacettepe Psikoloji bölümünden 2007 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra 2 yıl Artikülasyon ve Akıcı Konuşma Bozukluğu olan çocuklar ve aileleri ile çalıştım.  Ardından yaklaşık 13 yıl; Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan personel ve ailelerine yönelik psikolojik destek, eğitim faaliyeti gibi çalışmalar sürdürdüm; Adalet Bakanlığına bağlı olarak boşanma, evlat edinme, velayet gibi konularda çocuklar ve ailelerine yaşadıkları bu zorlu süreçte destek olmaya çalıştım. Bu süreçte ayrıca; İletişim, Öfke Kontrolü, Stres Yönetimi, Sınav Kaygısı, İntihar, Motivasyon, Psikolojik Sağlamlık, Beden Dili gibi konularda seminerler verme fırsatım oldu. Farklı illerde ve kurumlarda çalıştığım 15 yıllık süre boyunca mesleğimi yardımcı olmaya çalıştığ ...

Etiketler
Hayır diyememek
Uzm. Psk. Sibel Kuru
Uzm. Psk. Sibel Kuru
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube