Hashimoto hastalığı

Hashimoto hastalığı

X hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin kendi tiroid bezine  saldırdığı, tiroid  hücrelerinin işlevini kaybettiği otoimmün) bir tiroid hastalığıdır.

Görülme sıklığı 1.000’de 0,3-1,5 olup, kadınlarda erkeklerden çok daha sık (5-20 kat) görülmektedir. Her yıl hastaların %4-5’inde  tiroid hormonu
yetmezliği gelişir. En sık 30-50 yaş arası kadınlarda görülür. Hashimoto hastalığı sonucunda tiroid hormon yetersizliği yani hipotiroidi gelişir.

Belirtileri:

 Yorgunluk ve uyku hali ve/veya güçsüzlük

 Soğuğa tahammülsüzlük ve çok üşüme

 Konsantrasyon veya düşünme zorluğu

 Depresyon

 Kilo alma

 Boyunda genişleme veya guatr varlığı ve hastalığın daha ileri evresinde tiroid bezinde küçülme veya büzüşme

 Adet düzensizlikleri, gebe kalmada zorluk

 Kabızlık

 Eklem veya kas ağrıları

 Saç dökülmesi

 Ciltte kuruluk

 Kırılgan tırnaklar

 Yüzde ve bazen tüm vücutta şişlik

Hipotiroidisi olan hastalara tiroid hormonu (levotiroksin) tedavisi yapılmalıdır. Hashimoto hastalığı olan hastaların çoğunda levotiroksin ile ömür boyu tedavi gerekir.

Bu makale 22 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ramazan Sarı

Prof. Dr. Ramazan SARI, 15 Haziran 1972 yılında doğmuştur. 1989-1995 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1996-2000 yılları arasında ise İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlayarak İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2003 yılında ise Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 206 yılında Yardımcı Doçent, 2007 yılında ise Doçent unvanı almıştır. 2000 yılından beri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmakta olan Prof. Dr. Ramazan SARI, 2008-2009 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı olarak idari görev de yürütmüştür. Kendisi Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) üyesidir. Prof. Dr. Ramazan SARI'nın, 50'nin üzerinde ulusl ...

Etiketler
Hashimoto hastalığı önemsenmeli mi?
Prof. Dr. Ramazan Sarı
Prof. Dr. Ramazan Sarı
Antalya - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube