Oturmayın, hareket edin!

Oturmayın, hareket edin!

Düzenli egzersiz yapanlar dahil olmak üzere, uzun süreli oturanlarda, kanser, kalp hastalıkları ve diabetes mellitus (şeker hastalığı) başta olmak üzere tüm nedenlere bağlı ölüm sıklığında artış saptanmıştır. Bu çalışma saygın bir Dahiliye dergisi olan Annals of Internal Medicine Dergisinin Ocak 2015 sayısında yayınlanmıştır. Bu konuda  daha önce yapılmış 47 araştırmanın metaanalizinde, az egzersiz yapanlar ve sedanter yaşam sürenler arasında ölüm hızının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kanada da yapılan son araştırmaya göre sedanter yaşam, kalp damar sistemi hastalığı sıklığı ve kalp damar hastalıklarından ölme riski, kanser sıklığı ve kanserden ölme sıklığı ile diabetes  mellitus sıklığında artış ile ilişkili bulunmuştur.  Yani bu hastalıklar ve bu hastalıklardan ölme olasılığı sedanter yaşam sürenler arasında daha yüksek orandadır. Aktif ve hareketli yaşayanlar arasında tüm nedenlere bağlı ölüm sıklığı, sedanter yaşayanlara göre %30 daha az saptanmıştır.

 Esasen 1950 yıllarından beri hareketsiz yaşayanlarda kalp damar hastalıkları sıklığının daha fazla olduğu bilinmekteydi. O yıllarda yapılan bir araştırmada otobüslerde bilet kontrolörlerine göre, otobüs şoförlerinde iki daha fazla kalp krizi saptanmıştır.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde ocak 2015 de yayınlanan ve 300.000 Avrupalının alındığı bir araştırmada ise hareketsiz yaşamın en az iki kat daha fazla ölüme neden olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada günlük en az 20 dakika  ya da haftada 2 saat kadar egzersiz, yararlı saptanmıştır.

Journal of the American College of Cardiology de yayınlanan bir başka araştırma da ise yaşlı kadınlarda haftalık en az 2–2,5 saatlik bir egzersizin, günlük yaşamda uzun oturulması gerekse bile, yararlı olduğunu göstermiştir.

Sonuç olarak yaşınız ne olursa olsun, işiniz ne olursa olsun, günlük en az 20 dakika, haftada en az 2 saatlik bir egzersiz (yürüyüş gibi) ömrünüzü uzatacaktır; sağlıklı yaşlanmanıza yardımcı olacaktır. O nedenle oturmayın, hareket edin..

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Soy

Etiketler
Egzersiz
Prof. Dr. Mehmet Soy
Prof. Dr. Mehmet Soy
İstanbul - Romatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube