Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Tek taraflı beslenmeden kaçınılmalı ve protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin - minerallerden gereği kadar uygun oranlarda alınmalıdır. Gebelik döneminde bütün bu besin maddelerinin günlük ihtiyacı artar. Gebelikte diğer insanlara göre günlük 300 kilokalori daha fazla yani yaklaşık 2300 kilokalori alınması gerekir. Düzenli ve yeterli beslenmeye ek olarak gebelik boyunca hergün demir ilacı kullanılması ve gebeliğin ilk aylarında folik asit vitamininin kullanılması önerilir. Yeterli beslenemeyen hamilelere günlük multivitamin preperatları da önerilebilmektedir. Gebelik anne adayı yeterli beslenerek ortalama 10-12 kilo alır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama 0,5-1 kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5-2.0 kilo alınması normaldir.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?

HAMİLELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Gebelikte neler yemeliyiz? Neler yememeliyiz? gibi sorular en sık karşılaştığımız sorulardandır. Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Tek taraflı beslenmeden kaçınılmalı ve protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin - minerallerden gereği kadar uygun oranlarda alınmalıdır. Gebelik döneminde bütün bu besin maddelerinin günlük ihtiyacı artar. Gebelikte diğer insanlara göre günlük 300 kilokalori daha fazla yani yaklaşık 2300 kilokalori alınması gerekir. Düzenli ve yeterli beslenmeye ek olarak gebelik boyunca hergün demir ilacı kullanılması ve gebeliğin ilk aylarında folik asit vitamininin kullanılması önerilir. Yeterli beslenemeyen hamilelere günlük multivitamin preperatları da önerilebilmektedir. Gebelik anne adayı yeterli beslenerek ortalama 10-12 kilo alır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama 0,5-1 kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5-2.0 kilo alınması normaldir. 

 

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın


Gebelik sırasında da gebe olmayan insanlar için geçerli olduğu gibi aşırı yağlı yiyeceklerden, gereksiz aşırı kalori içeren besleyici değeri olmayan kek, bisküvi gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hamur işlerini ve yağlı yiyecekleri çok fazla tüketmemek gerekir. Baklava ve benzeri şerbetli tatlılar veya diğer tatlılar tüketilebilir ancak az miktarda tüketmek gerekir, aşırı kalori içerdikleri için çok kolay kilo aldırabilirler bu da gebelikte istenmeyen bir durumdur. Gün içerisinde sık sık ve az az olacak şekilde yemek yenilmelidir. Günde 3 öğün değil, 5-6 öğün olacak şekilde beslenilmelidir. Aşırı tuz tüketilmemelidir. Fast food yiyeceklerden kaçınılmaldır. Mineral -vitamin kaynağı oldukları için meyve ve sebzelerin tüketilmesi faydalıdır. Et ve süt ürünleri gebelik sırasında gerekli proteini sağlayacaktır. Gebelik süresince haftada 1-2 gün balık tüketilmesi çok faydalıdır. Haftada 1-2 gün balık tüketilmesi ve günde 1-2 ceviz tüketilmesi bebeğin beyin gelişimi için önemli olan balık yağı yani omega 3'ü annenin alması açısından faydalıdır. Ton balığı da haftada 2'den fazla olmamak şartıyla tüketilebilir, faydalıdır. Balıklarda civa bulunduğu için haftada 2'den fazla balık tüketimi önerilmez hamilelikte.

Gebelikte bol sıvı alımı da önemlidir ve bu çoğunlukla sudan karşılanır. Bol su içilmelidir günde ortalama 10 bardak su içilmesi gerekir. Gebelikte çay, kahve, kola gibi içecekler az miktarda tüketilmelidir. Maden suyu (soda) içilmesinde sakınca yoktur. Ihlamur, nane, kuşburnu, limon, adaçayı, papatya gibi bitki çayları da içilebilir. Alkollü içecekler gebelik sırasında tüketilmemelidir, çok sakıncalıdır. Fetal alkol sendromu denilen duruma sebep olabilir. Günde 2-3 bardak süt içilmesi kalsiyum açısından faydalı olacaktır.

Hamilelik sırasında diyet yapılması doğru değildir. Anne adayı hamileliğe boyuna göre normal bir kiloda başlamalı ve hamilelik sırasında da normal miktarda (ortalama 10-12 kilo) alarak devam etmelidir. Eğer gebeliğin başlangıcında fazla kilosu varsa gebelik sırasında bu kiloları vermeye çalışmamalıdır, sadece daha az kilo alarak gebeliğe devam etmelidir. 

 

Çiğ et, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş sucuk, iyi pişirilmemiş yumurta, mayonez ve pastörize edilmemiş sütleri tüketmekten kaçınmak gerekir.

Tebrikler! Artık bebeğinizin sağlıklı gelişimi için kendinize daha çok dikkat etmelisiniz. Gebelik döneminde 9- 12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7- 8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17- 22 kg ağırlık kazanımı normaldir Yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğin gelişimine katkıda bulunur, hem de vücudunuzda oluşacak değişimlere kendinizi hazırlamış olursunuz.

İlk 3 ay (I. Trimester)

Gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız, ilk 3 ay aldığınız kaloriyi çok fazla artırmaya gerek yoktur. İlk 3 ay kilo almamak sorun yaratmaz. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek davranışlarda bulunmak veya ağırlık kazanımını katı bir şekilde sınırlandırmak da gebelik dönemi için uygun bir davranış değildir. Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını etkileyecektir. Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız, bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilirsiniz. Bebeğin 2,8 kg’dan düşük ağırlıkta doğması, daha fazla ağırlıkta doğan bebeklere göre, hastalıklar açısından zayıf olmasına yol açmaktadır.

İkinci üç ay (II. Trimester)

İkinci 3 ayda artan ihtiyacı karşılayabilmek için hamile kadınların günlük 300 kalorilik ek enerji alması gerekir. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra vücudun gereksinimleri artar. Bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve iştahın arttığı bir dönemdir. Endişe etmeyin, vücudunuz yağ depolamaya başlamıştır. Annede oluşmaya başlayan yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolama açısından önemlidir ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur.

Üçüncü üç ay (III. Trimester)

Kilonuz artmaya devam eder. Bu dönem, bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikayeti artabilir. Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesinin, annenin aldığı besinlerin bebeğe plasenta ile taşınması sonucu olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bebek tüm enerji ve besin öğesi gereksinimlerini annenin depolarından karşılar. İyi beslenme, gebeliğin her dönemi için önemlidir.

Mide ekşimeleri

Gebelik sürecinde kadınların en çok şikayetçi olduğu durum “mide ekşimeleri”dir. Bunun nedeni, bebeğin sindirim organlarına baskıda bulunması olabilir. Mide ekşimesi ile ilgili rahatsızlıkları hafifletmek için

  • Yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketebilirsiniz (5- 6 öğün gibi).
  • Rahat elbiseler giyebilirsiniz.
  • Kafeinli içeceklerden uzak durabilirsiniz.
  • Yemek sonrası yürüyüş yaparak, mide öz suyunu bastırabilirsiniz.
  • Uyurken başınızı yüksek olacak şekilde yerleştirebilirsiniz.Soslu, yağlı ve baharatlı besin tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özden Örkcü

Dyt. Özden Örkcü,  1986’ da İstanbul’ da doğdu.İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’ da tamamladı. 2008 yılında Gaziosmanpaşa Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünü, 2015 yılında Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümünü tamamladı. Aldığı Eğitimler Dokuz Eylül Üniversitesi HACCP 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Gıda Mühendisleri Odası ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Medipol Üniversitesi Karbonhidrat Sayımı ve Diyabette Beslenme Medipol Üniversitesi Beslenme Yaklaşımı ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Haliç Üniversitesi Renal Diyetisyenliği Prof. Dr. Murat Baş Sağlık Afiyet Kanser ve Beslenme gibi birçok eğitim kurs ve sertifikasyon programlarına katıldı. 2008-2010 yılları arasında unlu mamüller sektöründe iş hayatına başladı, ürün geliştirme ve ürün kalitesini arttırmak adına birçok çalışmal ...

Etiketler
Gebelikte beslenmenin önemi
Uzm. Dyt. Özden Örkcü
Uzm. Dyt. Özden Örkcü
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube