Okul döneminde beslenme

Okul Döneminde Beslenme

Okul döneminde beslenme

Beslenme, bedenimizin ihtiyacı olan besin ögelerinin vücuda alınması ve metabolik işlemler ile vücutta kullanılmasıdır. Sağlıklı bir yaşam için makro ve mikro besin ögelerinin vücuda alınması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yönden iyi olma haline olanak sağlar. Bilhassa okul çağı çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesi; büyüme ve gelişmenin yeterli derecede sağlanmasını, immün işlevlerinin gelişmesini, okul başarısında artışa neden olması için oldukça önemlidir.

Adolesan döneminde çocuğun beden yapısında ve ölçülerinde ciddi değişiklikler görülür. Yetişkinlik dönemine bir geçiş evresi olan adolesan dönemi, büyüme ve gelişmenin oldukça hızlı ilerlediği bir dönemdir. Bir çocuk büyüme döneminde zamanının büyük bir kısmını okulda geçirir. Çocukların duygusal ve fiziksel gelişimin yaşandığı adolesan dönemi okul dönemine denk gelmektedir.

Bir çocuk yetişkinlik dönemine geçene kadar zamanının büyük bir kısmını okulda geçirmektedir. Bu nedenle çocukların hem fiziksel hem de duygusal açıdan hızla büyüyüp geliştikleri adolesan dönemi okul dönemine denk gelmektedir.

Bu dönemde ki çocukların büyüme ve gelişme hızına bağlı olarak protein, enerji, vitamin, mineral gibi besin ihtiyacının yeterli ve dengeli beslenme programı ile karşılanması sağlanmalıdır. Adolesan dönemi çocuklarda beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemlidir.

Okul kantinlerinde sağlıklı ve dengeli besinlere ulaşması bir bakıma daha zordur. Bu durumda çocukların evden yemek götürmeleri yeterli ve dengeli beslenme için en doğru yol olacaktır. Ülkemizde kullanılan besin yoncası modeline göre beslenmesi durumunda okulda ki başarısı, fiziksel performansında ki artışlar gözle görülecek bir fark yaratacaktır.

 

 

Özellikle vitamin ve mineral kaynaklarının dönemsel olarak kendi mevsiminde çıkan taze meyve-sebzeler olmasına ve tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerji ihtiyacının çoğunu karbonhidrat grubundan sağladığımız için muhakkak beslenme çantalarında bulundurulmalıdır. Yine beslenme yeterliliği için şart olan grup proteinlere de beslenme çantalarında yer verilmelidir. Beslenme çantasını çocuğunuzun sevdiği besinlerden oluşturmak daha iştahla beslenmelerini sağlayacaktır.

Çalışan ebeveynler için bu sistem daha zor olabilir. Çalışan anne babalar; haftalık beslenme listesi hazırlığı yapıp alışverişini de ona göre yapabilirler. Bu durumda akşamdan ertesi günün beslenme çantası hazırlamak daha pratik ve kolay olacaktır. Daha basit yemeklerin hazırlanması da yine ertesi güne hızlı bir çözüm olabilir. Bir başka seçenek ise tabldot yemek çıkaran okullar tercih etmek doğru bir karar olacaktır.  

Bu makale 6 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Helin Karaarslan

Helin Karaarslan İstanbul Kültür Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlamıştır. Poliklinik, mutfak, servis ve toplu beslenme alanlarında çalışmıştır.

Sporcu beslenmesi, gebelik beslenmesi, ergen ve çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme alanlarında çalışmaları vardır. Pek çok seminer ve sertifika programına katılmıştır. Çocuk Gelişimi üzerine akademik çalışmalarına İstanbul Üniversitesinde devam etmektedir. 2023 itibariyle kendi kliniğinde danışanlarına yüz yüze ve online hizmet vermeye başlamıştır.

Daima empati kurarak, sürdürülebilir beslenmeyi yaşantınıza uygun hale getirmek, sağlıklı beslenmeden keyif almanızı sağlamak ve her şeyi doğru yiyebilmeyi öğretmek önceliği ile çalışır.

Etiketler
Gebelikte beslenme
Dyt. Helin Karaarslan
Dyt. Helin Karaarslan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube