Halo etkisi nedir?

Halo etkisi nedir?

Halo etkisi, birini ilk gördüğümüzde edindiğimiz izlenime bakarak,kişinin diğer özellikleri hakkında çıkarım yapmaktır. Hepimizde, yakışıklı veya güzel insanların daha zeki, daha akıllı olduklarına inanma eğilimi vardır. Her başarılı insanın,hayatı boyunca hep doğru kararlar verdiği için başarılı olduğunu zannederiz. Hayatımızın her alanında hepimizin içine düştüğü bir yanılsamadır.

Bizim tavır ve davranışlarımızı değerlendiren insanlar,tek bir davranışımızdan bizim hakkımızda genellemeler yaparlar. Biz de başkalarını bu şekilde yargılarız.Hergün karşılaştığımız insanları,olayları çoğunlukla Halo Etkisi altında değerlendiririz.

Ama bu “kısa yol “ ,insana çoğu kez doğru karar verdirse de, bazı durumlarda onu yanıltır. İnsanın geliştirdiği bu pratik ve kullanışlı “kısa yol”,hem çok yararlı hem de çok tehlikelidir. Yararlıdır çünkü hiç vakit kaybetmeden, çok kısa bir zamanda insana doğru karar aldırır. Ama aynı zamanda çok tehlikelidir çünkü Halo etkisiyle insanın yanlış karar alıp hata yapması çok mümkündür.

Bu makale 26 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Beyza Takan

2012 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi (İstanbul Commerce University) Psikoloji bölümünü kazandı.Lisans öğrenimini sürdürdüğü süre zarfında;2014 yılında Mersin Ada Kreş’te Farklı yaş grubu çocukların gelişim aşamalarını gözlemlemek için stajyer psikolog olarak çalıştı. 2015 yılında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde ruhsal bozukluklar,madde,alkol,uyuşturucu kullanımı (AMATEM’de) olan hastalarla stajyer psikolog olarak çalışmıştır. 2016 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Yakın Doğu Üniversitesi “Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans” programına başladı.Yüksek lisans eğitimi devam ederken “Mersin Toros Devlet Hastanesi”nde stajyer psikolog olarak görev almış,yetişkin,çocuk testleri uygulamış ve birçok çalışmayı üstlenmiştir.Yüksek lisans tez konusu olan “Yalnızlık ve Çocuklu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Psikolojik
Uzm. Kl. Psk. Beyza Takan
Uzm. Kl. Psk. Beyza Takan
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube