Diabetik retinopati ve tedavisi

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu
11 Aralık 2014794 görüntülenme
Randevu Al
Diabetik retinopati ve tedavisi

Diabet, (şeker) hastalarında göz  problemleri geçici görme kayıplarından kalıcı görme kayıplarına kadar geniş bir yelpazededir.Geçici görme bozuklukları kan şekerinin ani iniş çıkışlarına bağlı olarak görülür.

Kan şekeri düzensiz bir hastanın kan şekeri düzene girdiğinde yada tam tersi kan şekeri düzenli hastanın şekerindeki bozulma görmede  dalgalanmalara sebep olur.Hasta bu durumda sürekli gözlüğü ile net göremediğini ve gözlük numarasının sık değiştiğini ifade eder.
Diabet (şeker) hastalarında, en sık rastlanan göz bozukluğu DiabetikRetinopatidir.Diabetikretinopati dünyada 20-65  yaş arasında en yaygın görülen körlük nedeni arasındadır.

Gözün retina tabakasında diabetin yaptığı hasara "Diabetik Retinopati" denir. Şeker hastalarının Gözünde diabetik retinopati başlaması vücutlarındaki diğer organlarda da bozulma başladığının habercisidir.

Diabetik Retinopati erken dönemde şikayete yol açmaz ancak hastalığın ileri evrelerinde görme şikayeti başlayabilir.Bu görme kaybı da yavaş yavaş geliştiğinden kişi bunu çok geç ancak günlük hayatını etkilemeye başlayınca fark etmektedir.Fakat bu durum düzenli göz muayenelerini yaptırmayanlarda  gelişir. Özellikle Diabet hastalarının düzenli göz muayenesini yaptırması erken teşhis ile gerekli müdahelelerin zamanında yapılmasını sağlayacaktır.

Rutin göz muayenesi kadar önemli olan bir hususta kan şekeri seviyesinin ve kan basıncının normal seviyelerde tutulmasıdır.

Diabetik Retinopati'yi erken tanı, düzenli takip ve kan şekeri seviyesinin stabil tutulması ile önlemek mümkün olabilir.Kan şekeri seviyesi stabil yapılan ilk göz muayenesinde Diabetik Retinopati  saptanmayanlar da yılda 1 göz muayenesi yaptırmalıdır. DiabetikRetinopati tanısı konulan şekeri ayarsız olan ve gebelik gibi özel durumu olanlar daha sık göz muayenesi yaptırmalıdır. Rutin göz muayenesinde ayrıca FFA (göz anjiosu) OCT gibi tesler de yapılır.

Diabetik Retinopatinin başlangıç döneminde  argon lazer ve göz içi ilaç enjeksiyonu ranimizumab –(Lucentis), bevazizumab (Avastin),(antiVGEF) yapılırken hastalığın ileri evresine vitrektomi ameliyatı yapılır.



 

Etiketler

Diabetikretinopatinin erken tanısıDiabetik retinopati nedirDiyabete bağlı göz hastalıklarıŞeker hastalığına bağlı göz hastalıklarıDiabetik retinopati nasıl tedavi edilirDiabetik retinopati hakkında

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu

Dr. Halil Bahçecioğlu, 1957 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Almanya'da, lise eğitimini ise 1976 yılında İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı. Tıp eğitimine 1976 yılında Viyana Üniversitesi'nde başlayan Dr. Bahçecioğlu, aynı yıl Graz Karl -Franzes Üniversitesi Almanca Çevirmenlik ve Graz Karl-Franzes Üniversitesi Felsefe bölümlerine de başlamıştır. Dr. Bahçecioğlu, 1979 yılında Almanca -Türkçe Yeminli Mütercim Tercüman unvanını aldı, 1980 yılında Felsefe bölümünü tamamlamış ve 1981 yılında Graz Karl-Franzes Üniversitesi felsefe bölümü yüksek lisansını gerçekleştirdi, 1983 yılında ise tıp doktoru unvanını aldı. 1983 yılında yine Viyana Üniversitesi'nde göz hastalıkları alanında ihtisasına başlamıştır ve aynı yıl askerlik hizmetini de yerine getirmiştir. 1984 yılında zorlu Yabancı Dil ve Yeterlilik sınavlarından geçerek göz hastalıkları ihtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda sürdürmüştür.
1986 yılında Üniversite tarafından görevlendirilerek Viyana Üniversitesi 2.ci Göz Kliniğinde Oküloplasti üzerine eğitim almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır