Glutensiz diyet

Son yıllarda oldukça revaçta olan konu; glutensiz diyet.. Glutensiz diyetin faydaları ve zararları ne? Glutensiz diyet herkes için uygun mu? Kimler glutensiz diyet yapmalı/yapmamalı gibi konulardan bahsedeceğim..

Glutensiz diyet

Gluten; arpa, buğday, çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir protein. (Hamurun esnekliğini ve kabarmasını sağlayan ve tüketildikten sonra midede şişkinlik hissiyatı oluşturan madde.)

Kimler Glutensiz Beslenmeli?

Çölyak hastaları glüteni sindiremez, karın ağrısı, bulantı, ishal, ciltte döküntü gibi semptomlar ortaya çıkar ve ince bağırsak dokusuna zarar vererek daha büyük hasarlara neden olabilir. Bu nedenle çölyak hastaları “glutensiz bir yaşam” sürdürmek zorundadır.

Buğday alerjisi ve gluten intoleransı olan bireylerin de glutensiz diyet uygulamaları gerekir. (Fakat bahsi geçen kişiler toplumun yaklaşık %6 sını oluşturuyor, en ufak şişkinlikte kendinize teşhis koymayın 😊)

Gluten aynı zamanda alerjen ve tetikleyici bir madde olabildiği için otoimmün (bağışıklık sisteminin kendi dokularını saldırarak zarar vermesi) hastalıklarda tetikleyici olarak hastalık semptomlarını arttırabilir. Bu nedenle otoimmün hastalığı olanlar (romatoid artrit, hashimoto, lupus…) da glutensiz diyet uygulayabilir (hastalıklar ve semptomlar kişiye özgüdür, bireysel değerlendirilmeli) ya da gluten tüketimlerini sınırlandırabilirler.

Glutensiz Diyet Kimler için ŞART DEĞİL ?

Fizyolojik açıdan sağlıklı bireyler sırf şişkinlikten kurtulmak, zayıflamak ya da moda olduğu için glütensiz diyeti uygulamaları pek doğru değil. Arama motorunda gluten intoleransını, glütenin nelere yol açtığını okudunuz ve şikayetlerinizle örtüşüyor (KESİN BENDE BU VAR!!!) Olası şikayetlerinizin nedeni; bağırsak floranızın bozulması, hareketsiz bir yaşam, laktoz, stres ya da başka bir metabolik hastalık olabilir. Sorunun kaynağı her zaman gluten olmayabilir..

Ama benim gerçekten gluten intoleransım var ( %6’lık dilimdeyim) :

Glutensiz beslenirken dikkat edilmesi gerekenler: PAKETLİ ÜRÜN alırken glutensiz olanları tercih ediyorsanız bir kez daha düşünün çünkü glutensiz ürünler “genellikle” daha fazla yağ, kalori ve şeker içerir. Bunun için glutensiz unlar almak yerine karabuğday(greçka), kinoa, pirinç, mısır, nohut gibi yapısında gluten bulunmayan besinleri (ve bunların unlarını) kullanabilirsiniz.

Şişkinlik, karın ağrısı, ishal, cilt döküntüleri, yorgunluk gibi kronik şikayetleriniz varsa doktora danışarak gerekli testleri yaptırabilirsiniz. Ciddi bir komplikasyon/alerjik durum yok ise uzman eşliğinde eliminasyon diyeti yaparak sizde sorun yaratan besinleri/maddeleri öğrenmeli ve bu doğrultuda beslenmelisiniz.

Bu makale 14 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Betül Küllük

Diyetisyen Betül KÜLLÜK, Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlayarak diyetisyen unvanını almıştır. 

Lisans dönemi boyunca birçok eğitim ve seminere katılarak mesleki bilgi hazinesini zenginleştirmeyi amaçlamıştır.

Aynı zaman diliminde özel beslenme ve diyet danışmanlığı ofisleri, araştırma hastanesi, toplu beslenme hizmeti veren kurumlar, kadın doğum ve çocuk hastaneleri gibi birçok kurumda 'stajyer diyetisyen' olarak çalışmıştır.

Eğitim hayatının ardından Bursa’da faaliyete başladığı Diyetisyen Betül Küllük Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Ofisi’nde danışan kabulüne başlamıştır.

Bunun yanında Nilüfer Belediyesi Spor Kulübü’nde Kulüp Diyetisyeni olarak Voleybol, Futbol ve Hentbol A Takım sporcularına beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir. 
 

Etiketler
Kilo alma
Dyt. Betül Küllük
Dyt. Betül Küllük
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube