Gerçekten sadece "goji berry" mi?

Gerçekten  sadece "goji berry" mi?

       Son zamanlarda ülkemizde en popüler olan meyvelerden biri. Peki nedir bu goji berry?

      Asya kaynaklı ,çoğunlukla Tibet' te dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar' da yetişen ,çilekgiller ailesinden bir meyvedir.Tat olarak daha çok yaban mersinini andırmaktadır. Goji berry, goji çileği, wolf berry veya kurt üzümü diye isimlendirilmekte.

      Goji berry taze meyve olarak, kuru meyve olarak veya çay olarak tüketilebilir.Goji berry de bir meyvedir ve mutlaka günlük meyve porsyonları içinde sayılmalıdır.1 porsyon meyve yerine 2 yemek kaşığı kuru goji berry meyvesi tercih edilebilir.

      Goji berry faydaları neler peki?

*En önemli özelliği çok güçlü bir antioksidan olmasıdır. Çok fazla miktarda C vitamini ve Beta karoten içermektedir. Beta karoten içeriği ile kalp hastalıkları ve kansere karşı vücudu korur.

*Antioksidan özelliği ile serbest radikallerin hasarından vücudu koruyarak deride kırışıkların oluşmasına engel olup yaşlanmayı geciktirir. Ayrıca serbest radikaller kanser yapar. Goji berry yüksek antioksidan içeriği ile kanser oluşumunu engelleyici özellikte bir meyvedir.

*Diğer çilekgiller ailesi gibi kaliteli bir uyku sağlar ,mutluluk hormonlarını düzenler. Bundan dolayı mutluluk meyvesi de denmektedir.

* Tibet'te kolesterol ve kan basıncını düşürmek için de kullanılmaktadır. İçeriğindeki Beta sitosterol sayesinde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Goji çileği bol miktarda lif içermektedir. Bu yüksek lif içeriği hem uzun süre tok kalmaya yardımcı hem de sindirim sistemi sorunlarını azaltır. Ayrıca yüksek lif oranı kan şekerini dengelemeye ve bağırsaklarda kötü kolesterolü çekerek kötü kolesterolün  atımına yardımcı olur.

*Goji berry karaciğer ve böbrek hastalıklarının tedavisinde de etkinliği olan bir meyve. Karaciğerin detoksuna  yardımcıdır. Bilimsel çalışmalar özellikle karaciğer kanserinden korunmada etkili olduğunu göstermektedir.

*Vücutta bir çok olumlu etkileri olan büyüme hormonu salınımını arttırır

       Görüldüğü gibi sağlık üzerine çok olumlu  etkileri olan  bir meyve. Sağlıklı ve dengeli beslenme planı içerisine meyve porsyonu olarak eklenebilir. Ancak sağlıklı zayıflama üzerinde tek başına o kadar abartılacak bir etkinliği bulunmamaktadır. Tek başına hiçbir besin bir mucize yaratmaz. Sadece sağlıklı ve dengeli beslenmeye eklendiğinde kilo verimini destekler.Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin ve korumanın tek yolu vardır;

      Sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktiviteyi mutlaka yaşam şekli haline getirmektir.

      İyi yaşam  dileklerimle...

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Sağlıklı ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube